Monday November 18, 2019

ICS AN/PEQ2

Tokyo Marui M4A1 RIS nima prav veliko slabih strani, še posebej z nameščenim kovinskim ohišjem. Razen seveda... baterije. Tokyo Marui prilaga repliko ''mini'' PAQ laserske enote, v katero pa lahko namestimo zgolj mini (600 ali 700mAh) baterijo, ki v primeru namestitve močnejše vzmeti ne zdrži posebej dolgo. Pri odpravljanju imamo več možnosti (VLTOR kopito, ReadyMag sistem z votlim nabojnikom, zunanja vrečka z baterijo), med katerimi je najpogostejša ravno uporaba replike AN/PEQ2.

Kaj AN/PEQ2 sploh je?
PEQ2 je naprava izdelovalca Insight Technology, ki v kompaktnem ohišju združuje infrardeči osvetljevalec (IR označevalec lastnega položaja), označevalec (IR označevanje nasprotnika) ter laserski označevalec (lasersko označevanje nasprotnika).

Naslednji citat je iz domače strani podjetja Insight Technology:

''AN/PEQ2 omogoča izjemno veliko število načinov delovanja- tako v prostoročni uporabi kot tudi v uporabi skupaj z orožjem- ki se izbirajo z gumbom Mode Selector. Gumb Mode Selector je nameščen tako, da omogoča obojeročno ravnanje tudi v popolni temi. S tem stikalom uporabnik izbere enega od šestih načinov delovanja: OFF, AIM- LOW, AIM- HI, ILLUMINATOR, DUAL- LOW, DUAL- HIGH... AN / PEQ- 2A: OFF, AIM- LOW, DUAL- LOW, AIM- HI, DUAL- LOW / HIGH, DUAL- HIGH / HIGH. AN/PEQ2 ima varnostno zaporo, ki jo mora uporabnik premakniti, preden vklopi način high power. Način low power je očem varen in je uporaben za taktična urjenja, v spopadih na kratke razdalje pa preprečuje optično cvetenje. Način High power pa se uporablja v zelo svetlih okoljih ter pri strelskem urjenju. Infrardeči označevalec/osvetljevalec/laserski žarek je mogoče nastaviti od 0.5 mrad žarka, uporabnega za označevanje cilja na dolgih razdaljah do žarka, ki osvetljuje v krogu 10°.

napad

Prav tako je mogoče namestiti predleče, ki omogočajo večje kote osvetljevanja. AN/PEQ2 je edina naprava svojega ranga, ki ima kar 2 neodvisna žarka, ki ju je mogoče neodvisno nastavljati tako po azimutu kot tudi po višini. AN/PEQ ima tudi integralno stikalo za ogenj, kar omogoča enostavno ravnanje tudi z enoto, ki ni pritrjena na orožje. Ko pa je AN/PEQ pritrjen na orožje, pa je priklop mogoč tudi z stikali, ki so z enoto povezani z žico. Vsa taka stikala je moč hitro pritrditi na orožje in so preizkušeno vzdržljiva, tudi v najzahtevnejših okoljih vojaških operacij.

AN/PEQ2 je izjemno robustna in lahka naprava, izdelana iz sodobnih polimerov ter kompozitov, ki omogočajo maksimalno uporabnost ter trajnost. Uporablja izjemno sodobe elektrooptični sistem. Napravo je s pomočjo enega samega vijaka izjemno lahko namestiti na katerokoli lahko pehotno orožje iz arzenala oboroženih sil Združenih držav, kakor tudi na protitankovsko orožje AT4. AN/PAQ2 je mogoče namestiti in sneti brez izgube natančnosti in posledično ponovnega nastreljevanja.''

škatla

Izdelek je zapakiran v kartonasto škatlico z ICSjevim logom. Ampak koga briga škatla, saj vendar opisujemo ICS AN/PEQ2! Ko škatlico odpremo ugledamo izdelek, ki ni ravno najlepši kos airsoft opreme, ki sem ga imel priliko videti; še več, izgleda precej pusto. V grobem posnema obliko naprave, to pa je tudi vse. Gumbi so posneti bolj na približno. Plastika je nekoliko svetleča, ima pa to pozitivno stran, da je odlita zelo lepo in natančno. Tukaj gre ICS vse priznanje, saj kljub (negativni) kritiki glede natančnosti replike sama enota ne deluje ceneno.

stikala

Baterija
Enoto se odpre tako, da se zavrti pokrovčke, ki predstavljajo ''laserje'' (2 spredaj, 1 zadaj) ter pokrov malenkost premaknemo naprej. Enota razpade v zgornji in spodnji del. Na terenu gotovo nekoliko nepraktično.

škatljica

V enoto je mogoče namestiti največ 12V 1100mAh baterijo. Za vse tiste, ki ne posegamo po takih ekstremih (do 9,6V baterije) pa je v ohišju dovolj prostora za namestitev ICSjevega laserja. Vsekakor zelo dobrodošla opcija.

Sam imam 8,4V 1400 mAh baterijo (s katero sem zelo zadovoljen). Baterijo je v notranjosti ICSjeva PEQa potrebno fiksirati, kar se najenostaveje naredi z zaščitnim ovojem (''bubble wrap''), ki je enoto varoval med transportom v škatli.

Namestitev
Na repliki z RIS vmesnikom imamo naslednje možnosti namestitve replike PEQ2:

• zgoraj, kar omogoča udobno držanje za kopišček (ker je PEQ2 precej širok to pomeni, da ga na vsaki strani gleda približno centimeter čez rob. Neprijetno, če z repliko kam zadanemo)
  • spodaj (onemogoča montažo RIS ročaja, ter udobno držanje replike)
  • levo ali desno (odvisno od dominantne roke in očesa).

Priporočam zadnjo možnost, saj je na ta način verjetnost, da gre kaj narobe, najmanjša.

detajli

ICSjevo repliko PEQ2 na RIS pritrdimo s pomočjo 2 vijakov na namestitvenem mestu, ki je vijaki(precej pametno, vsaj pomojem) na sredini enote (kar pomeni odmik od realizma, saj se pravega pritrdi z enim vijakom, namestitveno mesto pa je pomaknjeno naprej). Tukaj pa pride edina resna kritika- premični zob, ki zagrabi za tračnico je namreč plastičen. Vsaj po mojem bi bilo precej bolje, če bi bil kovinski, brez dvoma pa bi to pomenilo nezanemarljiv popravek cene navzgor. Vijakov tudi ni mogoče pritrditi brez izvijača, kar pomeni, da mora izvijač biti nekje pri roki.

ICS AN/PEQ2 oba vijaka trdno primeta in ga ne izpustita. Zaradi plastičnega zoba pa zelo odsvetujem razna srečanja z drevesi in podobnim- sumim, da enota tega ne bi prenesla posebej dobro.

Sklep
Pod črto lahko napišemo, da gre za proizvod, ki ima nekaj napak, nobena pa ni tako resna, da bi ogrozila uporabnost ICSjeve repike AN/PEQ2. Priporočam.

Brajo, Corporal