Saturday September 21, 2019

Replika bajoneta M9

Če pri airsoftu uporabljamo replike strelnega orožja, zakaj ne bi tudi replik nožev ter bajonetov?

M9

Že pred časom sem med ponudbo internetnih trgovin opazil repliko bajoneta ameriške vojske M9. Repliko izdelujejo v dveh različicah, ki se razlikujeta v materialu, iz katerega je narejeno rezilo - guma ali plastika. bendSam sem se odločil za gumijasto različico, saj se mi zdi varnejša od plastične. Replika bajoneta pride v škatli, sumljivo podobni tistim za modelčke letal. Videz ne vara, bajonet moramo namreč res sami sestaviti. To je dokaj enostavno, potrebno je le par minut sestavljanja in vijačenja (vijaki so seveda priloženi). Konstrukcija je dovolj močna, da zdrži tudi bolj grobo rokovanje. Sámo rezilo, ki je iz gume, je dokaj prožno in je popolnoma varno za hladni napad na nasprotnika smeško. Prožnost pa na žalost kvari videz bajoneta, saj rezilo pri mahanju opleta naokrog.Repliko dobimo skupaj s trdim plastičnim tokom, ki ga lahko pritrdimo na pas, taktični jopič ali drugo opremo.Bajonet seveda ne bi bil bajonet, če se ga ne bi dalo pritrditi na puško. Ker je to replika bajoneta M9 ameriške vojske, se ga lahko natakne na cev replik M16 in M4 (Car-15 ter M-16VN pač ne, ker je prstan na bajonetu bistveno večji), ki imajo del pod sprednjim merkom oblikovan ravno v ta namen. Bajonet skozi obroč pri njegovem ročaju nataknemo na cev puške in ga potisnemo do sprednjega merka. Če ga želimo sneti, preprosto stisnemo skupaj dva majhna vzvoda na ročaju bajoneta in ga potegnemo dol.

M9_1

Replika bajoneta nima kakšne posebne taktične vrednosti, je pa vsekakor lep dodatek k bojni opremi.

Major Chip