Wednesday July 08, 2020

 

Kateri nabojniki so pravi zame?

Vsakega novinca na začetku pesti vprašanje, kako naj se opremi. Debata med zagovorniki nabojnikov normalne/visoke kapacitete zelo pogosto degenerira v obtoževanje, kdo je večji zanesenjak, kdo ima milsim v malem žepu, kje so doma petminutni rafali in podobno. V našem teamu zato velja konsenz, da je od posameznika odvisno, kako se opremi, ostali pa na njegovo opremo gledajo s strpnostjo ter poskušajo pomagati po najboljših močeh (tako z nasveti, kot tudi s -sposojenimi- kosi opreme).Tako je v DTI kar nekaj igralcev, ki s(m)o zmogli prehod na normcape, tako da lahko posredujemo izkušnje zainteresiranim.

hicap1.jpgNabojniki normalne ter visoke kapacitete- za in proti
Kot vsaka stvar v življenju imajo tudi nabojniki normalne in visoke kapacitete nekaj plusov in minusov:

Nabojniki visoke kapacitete (Hicap)
+ cena
+ velika zaloga BBjev, ki odpravi potrebo po dodatnih nabojnikih
+ enostavnost uporabe in polnjenja
+ ne potrebuješ dodatne opreme

- realizem (ni bolj neumne stvari v boju, kot gledati nekoga, kako gladi spodnjo ploščico na nabojniku. Resno, opazite kdaj!)
- velika zaloga ter cenenost BBjev premami marsikaterega igralca, da z MP5K igra puškomitraljezca
- bbji v nabojniku prav nemarno ropotajo
- občasna nezanesljivost in težave (zataknjeni bbji in podobno).

Nabojniki normalne kapacitete (normcapi)
+ realizem (hudo dober občutek je pod točo plastike menjat nabojnik)
+ imaš par normcapov, zato lahko opravičiš nakup precej dragega bojnega jopiča ;)

- cena
- težavno polnjenje.

Aritmetika
clip3.jpgPrvo spoznanje, ki sledi odločitvi o prehodu na normcape: ta odločitev pomeni izhodišče za nove nakupe. Če se pogovarjamo o minimalnemu številu nabojnikov normalne kapacitete, ki so potrebni za uspešno udejstvovanje, je meja na 3-4 kosih. Po eksperimentih sva z Brajotom ugotovila, da je maksimalno še udobno število nabojnikov (velja za AKja) 9. Preprost izračun (9×70= 630bbjev) nam pokaže, da 9 AK normcapov zaleže za 1 AK hicap (efektivno hicapi nikoli ne postrelijo vseh bbjev, vedno jih ostane kakih 10%).

Sedaj pa malce bolj naporna aritmetika:

1x AK hicap stane 50 EUR ...proti... 9x AK normcapov, ki stanejo 250 EUR

Tragično, ne?

Polnenje
Naslednji oreh, ki ga je pri uporabi nabojnikov normalne kapacitete treba streti, je polnjenje. Možnosti so 3 (oziroma tri in pol, če mi je dovoljenja besedna igra): paličica, ki jo dobimo poleg AEGja; polovična paličica, ki jo dobimo poleg šibrnic (je polovične dolžine, odtod polovična rešitev), ročni polnilci, kakršnega je opisal MajorChip, ter električni polnilci, kakršnega bo opisal Ferch.

Polnilna paličica zahteva nošnjo nahrbtnika, se je pa v teamu pojavila zanimiva improvizacija: nekateri polnilno paličico prilepijo kar na repliko samo! Pametna rešitev, saj so na podoben način reševali nošnjo šibike ameriški vojaki v Vietnamu po vpeljavi notorično nezanesljivih M16...

Prenašanje nabojnikov
Prenašanje nabojnikov je dodatni problem (ampak precej fin problem, vsaj ko prebiraš različne internetne strani in iščeš bojni jopič, ki ti je všeč!). Dober jopič mora zadostiti naslednjim zahtevam:

  • nabojnike mora varno hraniti;
  • nabojniki morajo biti hitro dostopni;
  • jopič mora biti zračen (pomeni, da igralca ne sme pretirano segrevati);
  • jopič ne sme igrati vloge neprebojnega jopiča! (z drugimi besedami, igralec mora zaznati zadetke).

soe_vest.jpgOdvisno od jopiča si igralec razporedi sistem, kako bo uporabljal nabojnike. Samo osebno začnem tako, sta zadnja dva žepa za nabojnike prazna, da uporabim najprej nabojnike, ki so bližje zadrgi, odlagam pa jih v prazne žepe. Brajo pa npr. prazne nabojnike obrača naokoli, tako da že po otipu ve, da je nabojnik porabljen.

Pri uporabi več kot enega nabojnika pa se lahko uporabljajo tudi spenjači za nabojnike (couplerji). Cenejša verzija spenjačev sliši na ime črni izolirni trak, pri čemer polagam na srce, da nikakor ne lepite nabojnikov v stilu gor-dol (tako da je ustje prvega nabojnika gleda navzgor, drugega navzdol), pač pa ekskluzivno v smeri gor- gor. Pri tem med nabojnikoma uporabite košček lesa kot distančnik, tako da je mogoče nabojnik namestiti v repliko. Zakaj je treba biti pozoren na to malenkost? Pri zaleganju kaj hitro naslonimo nabojnik na tla, tako da v ustje nabojnika pride umazanija, ki zaide v notranjost replike. To pa je scenarij, ki naj raje ostane neodigran.

Brajo, Corporal

 

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information