Monday February 24, 2020

Bolle T800

Bolle T800


Zaščita oči je bila v modernih vojskah dolgo časa zanemarjena. Sicer so vojske že v drugi svetovni vojni poznale zaščito vida pred peskom, vendar je šeleAkcija razvoj modernih materialov (lexan) omogočil učinkovito ter poceni balistično zaščito vida. Bolle (naglas-krativec je na zadnjem e) Inc. je francosko podjetje z več kot stoletno tradicijo (ustanovljeno je bilo leta 1888). Njihov prizvodni program obsega sončna očala, očala za šport in prosti čas ter taktična očala. Na tem mestu opozarjam, da zadostno zaščito za airsoft nudijo zgolj in le taktična očala!

Standardi
Preden si podrobneje pogledamo očala na testu pa še besedica za zaščitnih standardih. V airsoftu se je kot merilo uveljavil ameriški (civilni) zaščitni standard ANSI Z87.1 ter vojaški MIL-V-43511C. Na tem mestu ne bomo zahajali v podrobnosti, kakšne pogoje morajo očala izpolnjevati za osvojitev teh standardov; dovolj je, če zapišemo, da samo in le ti standardi v airsoftu oči zavarujejo v zadostni meri.

Bolle T800
zaščitna balistična očala so bila narejena za taktično profesionalno rabo. Nudijo odlično vidljivost, se mehko prilegajo obrazu in lahko jih uporabljate tudi skupaj s čelado. Črn okvir je narejen iz odpornega materijala imenovanega ''Zytel'', nanj pa je s posebnim procesom pritrjena mehka guma. Guma je mehka in voljna, vrh vsega pa še naj ne bi povzročala alergij. Zaščitno steklo (leča) je na okvir pritrjena z majhnimi zatiči, ki so sestavni del okvirja. Polikarbonatno steklo je debelo 2.2mm, na zunanji strani zaščiteno pred praskami in na notranji strani posebej obdelano, da karseda dobro preprečuje rošenje. Poleg balistične zaščite pa nudijo ta očala tudi 100% zaščito pred UV žarki. Elastičen trak za nošnjo očal je širok 35mm in se lahko raztegne za skoraj dve svoji dolžini, kar omogoča udobno uporabo očal tudi s čelado. ...to vsaj o očalih trdi proizvajalec.

Vsem dobro znan problem pri airsoftu je že prav razvpito rošenja očal. Vsa očala se rosijo, pač odvisno od materiala, iz katerega je narejena leča, konstrukcije samih očal - možnosti kroženja zraka, znojenja uporabnika, ter vremena v katerem očala uporabljamo. Pri Bolle so se tega problema lotili na dva načina: S posebno obdelavo na notranji strani leče in s samo konstrukcijo očal, tako da je steklo od okvirja odmaknjeno za 2-3mm, kar omogoča dobro kroženje zraka. Slednje povzroči problem pri uporabi teh očal na vozilih in v vojaške namene, saj tako očala uporabnika ne varujejo več pred prahom. Na zunanji strani okvirja imajo očala tudi kaveljce za namestitev zaščitne folije, ki jo lahko sloj za slojem trgamo z očal, če se le ta zamažejo. Ljudem, ki nosijo tudi korekcijska očala pa je na voljo še RX vložek. Sicer pa so sama očala dokaj široka in v sili se dajo nositi tudi brez tega vložka.

T800 spredaj


Okvir očal je iz mehke črne gume. Dodatno fleksibilnost okvirja pa zagotavlja guba na notranji strani, ki hkrati tudi prestreže znoj z obraza pod očali. Ker ni nikjer nobene pene lahko okvir očal operete z vodo, ko se ta umaže z npr. maskirno barvo. Širok trak očala dobro drži in ni nevarnosti, da zdrsnila s svojega mesta. Opaziti pa je, da so očala načrtovali za SWAT enote in vojake, saj širok in dolg trak kar kliče po namestitvi preko čelade. Očala dobi kupec v zelo preprosti kartonasti škatli, v kateri je listek s skopimi navodili in vrečka za hranjenje očal iz črnega blaga. Vrečka naj bi služila tudi za brisanje očal.

T800 zadaj


Očala smo preizkusili tako v poletnih kot tudi v zimskih mesecih, v različnih vremenskih pogojih. Vidljivost je izvrstna, brez optičnih popačenj, ki so priotna pri raznih zaščitnih očalih za brušenje ipd. Prav tako so dobro prenesla vso ''zlorabo'' in po skoraj letu uporabe steklo ni polno prask. Sama balistična zaščita seveda močno presega zahteve airsofta. Tudi rošenju se dokaj dobro upirajo. Ekstrem je bil dosežen v poletnih mesecih, ko je kondenz tekel po notranji strani stekla, očala pa se kljub temu niso zarosila. Z obraza sem jih snemal občasno zato, da sem obrisal znoj z obraza pod očali in ne zato da bi očistil očala. Seveda pa je rošenje močno odvisno od pokrivala, ki ga nosimo. Čelada ali mehak tropski klobuček (boonie hat) močno poslabšata cirkulacijo zraka in tako pospešita rošenje. Brez pokrivala na glavi pa je očala že skoraj nemogoče zarositi, saj kroženje zraka pod očali vzpodbudi že vsak premik glave. V najslabših možnih pogojih, ob uporabi čelade in balaclave, med CQB spopadom pa so se očala rosila. Nekoliko pomaga le, če nos ni pokrit z balaclavo.

Akcija 2


Rošenja se popolnoma verjetno ne da odpraviti in zadovoljiti se moramo le z bolj ali manj dobrim kompromisom. Bolle T800 se verjetno uvrstijo nekam na sam vrh taktične ponudbe, pred ESS, Oakley ipd. Zanimivo je tudi da so se očala odrezala znatno bolje od službenih očal SV (Shalon EPS-21), ki so se zarosila praktično v trenutku, tudi po tem ko smo odstranili protiprašni filter. Tako ni čudno da Bolle T800 uporabljajo ameriške posebne sile, Navy Seals, Rangerji in precej SWAT enot po svetu, kar je že samo po sebi precej dobra referenca.

Ferch

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information