Monday November 18, 2019

Bolle Commando SWAT

Taktična očala Bolle commando so bila razvita na zahtevo SWAT policijskih enot. SWAT enote navadno delujejo v zaprtih in pogosto tesnih prestorih, kjer je model Defender preprosto preširok in ni primeren za dinamične vstope v objekt.

No, šalo na stran. Po tehničnih karakteristikah je model Commando na las podoben Defender očalom, le da so drugačne oblike. Tako kot očala Defender so tudi ta kompatibilna z različnimi čeladami, očali za korekcijo vida (brez predelav), nudijo dobro balistično zaščito, dobro varujejo pred prahom in so enostavna za vzdrževanje.

SWAT 1

Tehnične specifikacije so kot navadno pri Bolleju vabljive: 2.2mm debelo steklo, na zunanji strani zaščiteno pred praskami, sloj na notranji strani pa naj bi preprečeval rošenje. Zanimivo je za ta model očal na voljo tudi posebno dvojno (termalno) steklo, ki je sestavljeno iz 1.4mm debele zunanje polikarbonatne leče, ter 0.7mm debele notranje acetatne leče. Takšna kombinacija naj bi ustvarila toplotno bariero in preprečevala rošenje.

Material uporabljen za okvir je lahek in trpežen PVC polimer v zeleni ali črni barvi. Pena, ki skrbi za udobno nošnjo očal je kakšnih 8 - 10mm debela, in je zaprtega tipa, kar pomeni, da se ne bo napila vode. trak je širok in 35mm dolg. Reže za ventilacijo prekriva zelo gost filter iz penaste gume. V kompletu dobite očala, ter črno vrečko, ki lahko služi tudi brisanju očal.

SWAT2

Test
Kot običajno smo očala preizkusili v najslabših možnih pogojih, torej v dežju in mrazu, v kombinaciji s čelado in v kombinaciji s tropskim klobučkom (boonie hat). Obe pokrivali namreč na svoj način ovirata cirkulacijo zraka skozi očala in pospešujeta rošenje. Zaradi protiprašnih filtrov, pa smo pričakovali, da bo stopnja rošenja primerljiva z ostalimi taktičnimi očali ''zaprtega tipa''.

Presenetljivo pa so se očala odrezala zelo zelo dobro. Rošenje je bilo zmerno in popolnoma v sprejemljivih mejah. Pogosto se je zgodilo, da je po notranji strani leče stekla kapljica kondenza, vendar pa se očala niso zarosila. Fenomen, ki se ga da zaslediti le še pri očalih X800, kjer pa je leča za dobra 2mm odmaknjena od okvirja. Impresivno!

SWAT3

Glede na to, da se pri airsoftu le redko uporabljajo bojna vozila, ter da ni leteče zemlje in prahu, kot posledice eksplozij, tudi ni potrebe po protiprašnih filtrih na očalih. Izbira Bolle Commando očal torej ostane profesionalnim uporabnikom (vojska, policija) oz. vsem tistim, ki si želijo SWAT izgleda, in potrebujejo dobra očala, ki se ne bodo zarosila ob prvem fizičnem naporu.

Ferch