Monday November 18, 2019

ESS ICE 2.4

V airsoftu sem že kar nekaj časa in mislim, da sem videl že marsikateroESS zaščitno sredstvo, ki se šteje v kategorijo ''saj ni res, pa je:'' od plinskih mask, prek smučarskih očal, motorističnih čelad (!) do sončnih očal. Vendar ne na igriščih DTI. Varnost mora biti prva, še tako se rada pripeti nesreča. Zato insistiramo, da morajo očala zadostiti minimalnim zaščitnim standardom.

Zaščitna očala morajo izpolnjevati nekaj zahtev:

• nuditi zadostno balistično zaščito
  • ne smejo ovirati pri merjenju in manipulaciji z replikami (neopazne)
  • čim bolj morajo biti zaprte, tako da onemogočijo vstop tujkom (v našem primeru BBjem) skozi reže med obrazom ter očali
  • ne smejo se rositi.

Dejstvo, da ni splošno sprejetega airsoft standarda, ki bi urejal balistično zaščito je vsekakor velika težava. Zato se je pač potrebno ozreti k ''pravim'' taktičnim očalom, kakršne uporabljajo vojaki v resničnih situacijah. V zadnjem času se namreč velika pozornost polaga tako balistični kot tudi radiacijski (naravni IR žarki, laserji ipd) zaščiti oči. Vsekakor so očala zasnovana za borce. In to je v airsoftu absolutna prednost.

ESS leče

ESS (Eye Safety Systems Inc.) Interchangeable Component Eyeshield (ICE) je sistem balistične zaščite oči, ki zagotavlja kombinacijo visoke balistične zaščite, zelo širokega kota opazovanja ter možnost menjave leče, s čemer zadostimo vsem možnim svetlobnim pogojem. V ceno osnovnega kompleta so namreč vključene 3 zaščitne leče: prozorna, siva ter jantarna. Leče sledijo standardom ANSI Z87.1 ter OSHA, kar -kot bomo videli v nadaljevanju- zagotavlja odlično zaščito. Zelena leča na spodnji sliki nudi zaščito pred laserskim žarkom.

ESSOčala so pri nakupu varno spravljena v torbici, znotraj obloženo s penastim materialom, ki preprečuje praskanje leč. V torbici najdemo očala z nameščeno lečo, dve dodatni že omenjeni leči, krpico ter navodila za vzdrževanje. Sam uporabljam kar prozorno zaščitno lečo, saj menim, da je dober kompromis tudi v temnejšem okolju (v katerih pride v poštev leča jantarne barve) ter siva (za svetla okolja). Vsekakor pa menjava vzame slabo minuto. Potrebno je zgolj iztakniti lečo jo pospraviti ter namestiti novo. Verziranemu uporabniku res vzame minimalno časa. Leče so izdelane iz 2,4 mm debelega polikarbonata (odtod 2.4 v imenu). Proizvajalec zagotavlja, da te leče zdržijo zadetek iz šibrnice na razdalji 10 metrov. Šibre imajo večjo energijo, kot jo imajo tudi najbolj navite replike. Običajni test preživijo brez najmanjše praske (opomba: angleški kolegi so vanje streljali z zračnimi in pravimi puškami. Samo steklo se je vdalo šele po tretjem zadetku z .22lr na razdalji 25m. Če to ni potrdilo o kakovosti, potem res ne vem, kaj bi bilo).

Trenutek resnice pa seveda sledi, ko si očala namestimo. Kot uporabnik korekcijskih očal sem imel priložnost preizkusiti marsikatere okvirje priznanih proizvajalcev, tako da z kar dobršno mero avtoritete lahko zaključim, da bolj udobnih okvirjev še nisem imel prilike preizkusiti. Zaradi zasnove okvir ne moti razgleda, tako da ni motečega vpliva na periferni vid. Ušesni del je mehak ter preformatiran tako, da sam nežno pritisne ob glavo, izdelan pa je iz plastike. Nosni del je izdelan iz mehke gume ter zasnovan tako, da očala ne pritiskajo z vso težo na nos, ampak zgolj podpirajo očala. Tako tudi preverjeno po dolgotrajni nošnji ne bo neprijetnega občutka tiščanja. Kot rečeno, očala so zasnovana tako, da se sama ovijejo okoli obraza. Po praktičnem preizkusu (tek) mi jih ni uspelo zgubiti. Če pa očalom ne zaupate, ESS serijsko prilaga vrvico, s katero lahko fiksirate očala na obrazu (''geek cord''). Očala se odlično prilegajo obrazu, mogoče z izjemo dela pod očmi. Tam je najbrž dovolj prostora, da bi BB zašel v medprostor med obrazom in očali. Vsekakor pa je to manj prostora, kot pri običajnih zaščitnih očalih.

ESSSedaj pa še lastnost, zaradi katere ESS ICE 2.4 dobesedno obožujem: nastavek za korekcijske leče. Možno je namreč dokupiti nastavek, ki se ga pritrdi na nosni del, kamor nam optik vdela leče z dioptrijo. Slaba stran tega posega je seveda cena... nastavek je precej drag, pa tudi optiki bi se očitno radi začeli voziti z bavarskimi vozili.

Priporočam, da očala čistite zgolj z priloženo krpico. Krpica je (bojda, na vonj, otip ali izgled tega ne izdaja) obdelana s sredstvom proti rošenju. Test rošenja so očala prestala odlično, saj niti pol ure v močno zarošeni kopalnici ni povzročilo nabiranja kondenza na notranji strani. Očala so testirali igralci, ki imajo precejšnje težave z rošenjem očal, tako da je bil preizkus res temeljit. Rošenje se je počasi začelo pojavljati šele, ko so se očala zamazala. Čiščenje s krpico in rošenje je bilo odpravljeno. Če pa imate to srečo, da se vam očala nikoli ne zarosijo (tako kot meni) pa ni potrebno niti to.

Glede na to, kakšen je primarni trg podjetja ESS, lahko očala iz serije ICE samo priporočim. Niso najcenejša, pa vendar svoje oči cenim še bistveno bolj.