Monday November 18, 2019

Academy in Sensei mrežne maske

Primerjava mrežnih mask

Sensei in Academy mrežni maski sta predstavnici cenejših zaščitnih mask. Material, iz katerega je izdelana Sensei maska je mehka guma zelenkastega odtenka, ki je na otip popolnoma prijetna in pod katero se koža ne poti (pretirano), Academy pa je izdelan iz plastike sivkastomodre barve. Maski sta sestavljeni iz dveh delov: očal in spodnjega dela. Spodnji del ščiti sprednji del obraza (nos in zobe), vratu in ušes pa ne. Po eni strani je to minus, po drugi strani pa ravno to omogoča uporabo merkov ter namerilnih naprav (monokularjev in rdečih pik).

Levo Academy, desno Sensei

Prav tako se spodnji del da odstraniti, tako da se uporabijo le ''zaščitna očala.'' Kot rečeno- zaščito vida zagotavlja mreža. Sam izraz ''mreža'' se mi pri Sensei maski zdi napačen, saj gre za tanko kovinsko ''ploščo'', ki je gosto perforirana (naluknjana) z luknjicami premera 2mm. Na ta način so dosegli, da ''mrežica'' ob zadetkih ne razpade. Skoznjo se vidi povsem zadovoljivo, čeprav je sama maska namenjena za uporabo pri dobrih svetlobnih pogojih. Z drugimi besedami: ob mraku sama mreža pobere toliko svetlobe, da skoraj ne vidiš več.
Pri Academy maski pa so uporabili mrežico iz žice, ki pa ne kaže kakšne tendence k razpadanju.

Precej zoprna lastnost obeh mask pa je zelo slaba elastika, ki se zelo rada pretirano raztegne, obenem pa je pretanka (6mm). Zaradi tega maski zelo radi nekontrolirano drsita po obrazu. Pri resni uporabi je potrebno zamenjati s širšo in manj raztegljivo elastiko.
Seveda pa ima kovinska mrežica precejšnjo prednost: nemogoče jo je opraskati (in praske so na paintball maskah zelo moteče!) ter prav nič se ne rosi (druga velika težava paintball mask- razen najdražjih, ki imajo ti. termo stekla). No, pa to ne drži povsem. Očalarjem (npr. meni) se pri mirovanju očala pod Sensei masko v vročih dneh rosijo! To je še posebej tečno pri raznih zasedah. Edini protiukrep je, da z glavo nekajkrat pomigaš levo in desno. To pa te kaj hitro izda.
Vse povedano drži tudi za Academy masko, razlike so le tam, kjer je to izrecno poudarjeno.
Če bi se moral odločati med Academy in Sensei Masko, bi nedvomno izbral Sensei, predvsem zaradi oblike, ki deluje bistveno manj okorno, funkcionalno pa sta obe maski popolnoma enakovredni.

Zaključek: če upoštevamo nizko ceno, nezahtevno vzdrževanje ter uporabnost sta mrežni maski popolnoma priporočljiv nakup.