Monday August 03, 2020

Splav Leshi

Leshi je v ruski folklori gozdni duh, bitje, ki skrbi za dobrobit žive in mrtve narave in ima sposobnost spreminjanje oblike. Lahko je drevo, čez čas goba, spremeni se v ptico ali skrije pod list. Običajno ima človeško obliko, spoznate ga pa po modrikasti koži in dolgi zeleni bradi. Je povsod in nikjer.

etiketaPrecej neobičajen začetek članka, ki se ukvarja s taktično opremo, ne? Leshi je namreč ime maskirne nadobleke, ki so jo v firmi Splav izdelali za izvidnike in ostrostrelce (kar je po naravi nalog zelo podobno, v veliko primerih pa celo identično).

Splav Leshi
Osnova te maskirne obleke tvori maskirna obleka ''Setka,'' ki je narejena iz sintetničnega mrežastega materiala. To zagotavlja odlično kroženje zraka. Na to osnovo so našiti ''lističi'' iz podobnega materiala. Celotna obleka je obdelana z vodoodbojno snovjo, čeprav najbrž pri luknjičasti osnovi to pomaga bore malo. Prav tako luknjičasta osnova ne varuje kaj prida pred klopi in ostalo gomazečo svojatjo.

Preformatirani (tovarniško oblikovani) lističi so našiti na podlago z dvojnimi šivi, ki je zaenkrat prestal vse preizkušnje. Lističi so dolgi kake dva centimetra in kar nekaj časa je trajalo, da sem se navadil da pri premiku nekoliko trepetajo. Ves čas sem namreč z perifernim vidom zaznaval gibanje... kar pa prestavlja zgolj minorno težavo, dokler se ne privadimo. Vsake toliko so na podlago našiti nastavki iz najlona, kamor lahko zataknemu tudi svoje raste, kar še dodatno pomaga, da utonemo v ozadje pokrajine.

Komplet Leshi sestavljajo trije glavni deli: hlače, vetrovka ter rokavice.izgled

Hlače so precej nevznemirljiva zadeva brez žepov ali odprtin za dostop do žepov uniforme, v pasu so nenastavljive -spet bi vrvica v pasu prišla še kako prav. Tako so v pasu in v gležnjih zatesnjene z elastiko. To pomeni, da je škornje potrebno sezuti, če si želimo nadeti hlače Leshi.

Vetrovka je skrojena zelo ohlapno in se odpenja z zadrgo, ki je zaščitena z zavihkom- ne glede na to pa je krojena tako udobno, da jo sam natikam preko glave kot anorak in se ne obremenjujem z zadrgo. Vetrovko zaključuje kapica, ki je dovolj velika tudi za bolj nestandardna pokrivala. Kapuca ima z notranje strani našito fino mrežico, ki jo nadanemo preko obraza in efektivno odstrani potrebo po uporabi maskirnih barvic. Kapuco lahko nastavljamo s klasičnimi vrvicami ob straneh. Nekoliko moteče je zgolj to, da pri plazenju kapuca zdrkne pred oči in tako zastre vid. Vsekakor priporočam, da imate nadeto pokrivalo, ki kapuci da nekoliko oblike (sam sem uporabljal beretko). Težavo s premikanjem kapuce bi odpravila vrvica na zadnji strani, nekako tako, kot pri zimski maskirni obleki Blot. Ob straneh sta dve dolgi odprtini, ki omogočata dostop do opreme in/ali žepov.

Rokavice , ki zaključujejo komplet razbijejo obris roke zelo učinkovito. Pa vendar sem jih odložil precej hitro, saj sem imel težave s tem, da so ostale na roki. Bolj kot v izdelavi je težava pri meni, saj imam precej drobne dlani, rokavice pa so skrojene za dlani velikosti lopate. Potrebno bo našiti dodatno elastiko, ki bo nekoliko stisnila rokavico.
Rokavice na koncu zadržuje elastika, in imajo -razumljivo- na zunanji strani našite lističe, notranjo stran pa sestavlja mrežast material. Rokavice imajo na zgornji tretjini razporek, ki omogoča neomejeno uporabo prstov. Z malenkostno izboljšavo bodo rokavice vsaj tako uporabne, kot tudi ostali deli te edinstvene maskirne uniforme.

Praksa
No, če odmislimo ''tehnično'' plat tega izdelka (material, izdelava) in se za trenutek pomudimo pri ''uporabni'' plati tega izdelka. Sama obleka je neobičajna in čeprav poznam marsikaterega zaljubljenca v vzhodno opremo, mi nihče ni znal povedati kaj več o Leshiju. Pri uporabi sem prišel do naslednjih spoznanj:

• uporabnik se v smrekovem gozdu dobesedno stopi z ozadjem
  • lističi so našiti dovolj kvalitetno in tudi sam material je dovolj kvaliteten, da jih ni razparalo niti robidovje, v katerega sem se zvrnil po dolžini in širni
  • pri dolgotrajni uporabi je potrebno razmisliti o kolenčnikih in komolčnikih, saj ti izpostavljeni deli niso posebej ojačani
  • rak rana vseh specializiranih oblek je prenašanje dodatne opreme. Anorak je skrojen dovolj udobno in ohlapno, da je mogoče spodaj nositi bojni pas z naramnicami ter spuščeni nahrbtnik.

v akciji

Leshi je zelo specializiran kos opreme, ki ni primeren za vsakogar. Vsekakor pa je kvaliteten, uporaben ter učinkovit izdelek, ki pri igralcih s specializiranimi vlogami najde svoje mesto in ga opravi več kot dostojno.

fotografije Arni