Monday August 03, 2020

Holster Plasch - Palatka

Lahko mi verjamete na besedo, da ni bolj mizernega občutka, kot je biti moker. Verjetno zato je bil v času služenja vojske pončo del opreme (zvit in pritrjen na bojni nahrbtnik), brez katere nismo naredili niti koraka iz vojašnice- ah, spomini.

torbica Kakorkoli, v airsoftu imamo možnost izbire. In moja izbira je, da sem čim manjkrat premočen. Razni kosi uniforme v goretexu so nečloveško dragi, včasih celo toliko, da jih je težko opravičiti za nekajurno rabo enkrat na teden. Tukaj pa spet nastopi varianta - pončo, ki je drugače v vojaški rabi v taki ali drugačni obliki že dolgo časa. Omenil bi zgolj rabo v Vietnamu, kjer je pončo služil kot pomožni šotor, skupaj z bombažnim vložkom tudi kot spalna vreča, prepogosto pa tudi kot mrtvaški prt. Alas, k bolj veselim temam...

Holster Plasch- Palatka
Holster (tok) Plasch - Palatka (prve besede upam da ni treba prevajati, druga pa pomeni šotor) v maskirnem vzorcu ''Les'' je izdelan iz materiala Turist (100% poliamid), z odlično elastičnostjo, saj se majhne luknjice zatesnijo same od sebe. Material je zelo lahek ter tanek ter ne šušti. Poleg tega material odlikuje neprepustnost za vodo ter veter- prav neprepustnost za vodo me je najbolj zanimala. Zaključek: blago je popolnoma neprepustno in je dobro prestalo tudi dveurno namakanje v lijaku.

Pončo, ki je (bil?) del opreme pehotnega vojaka SV je imel precej neprijetno lastnost, da po prikaz parih minutah padavin premoči skozi šive. Zato sem jasno želel preveriti, kako je s tem tudi pri Holstrovem izdelku. No, resnici na ljubo so tudi šivi na Plasch-Palatka po 10 minutah namakanja v umivalniku začeli počasi (res počasi) prepuščati vodo- za kaj več bi pač šivi morali biti varjeni (tako pa so šivani z zavihkom ter dvakrat prešiti), kar pa pri opremi za ''navadno,'' pehotno vojsko ne bomo dočakali tako hitro. Opremo ponuja pač najcenejši ponudnik.

Na terenu
Uporaba je zelo preprosta. Pončo, pospravljen v integralno vrečo (vreča je stalno pritrjena na pončo) zavzame borih 20×20×7 cm in tehta zgolj 500 g. Na hrbtni strani se nahaja velcro trak, ki omogoča pritrditev na bojni pas. Kapuco ter robove je mogoče uravnavati z vrvicami, strani so spete na vsaki strani s tremi netnimi gumbi. Mere so 240 (celotna dolžina) × 125 cm in tako omogočajo nošnjo nahrbtnika in taktične opreme, ki je na ta način zaščitena pred padavinami. Edina kritika, ki jo lahko izrečemo je, da bi bilo zelo dobro, če bi na koncih bile luknje za napenjanje vrvice- če je kdaj potrebno postaviti zasilni bivak, pač.

Je uporaben? Zelo.
Zakaj je tak pončo v airsoftu zelo uporaben? Razloga sta dva 1.) zaščita pred dežjem 2.) lahko služi kot odličen pripomoček pri scenarijih (različni šotori in zavetja, improvizirana nosila in podobno). Če to združimo z zanemarljivo težo ter merami... je končna sodba lahko zgolj priporočilo.

Pončo je za test posodil Nikolai, za kar se mu najlepše zahvaljujem.