Monday August 03, 2020

Splav M1

Uniforme tipa M1 (proizvajalec Splav) so v uporabi sil Ruskega notranjega ministrstva v operacijah v v zmernih pasovih in temperaturah. ''Forma M1'' (Uniforma M1) je izdelana iz materiala poimenovanega Gretta, ki je sestavljen iz 53% bombaža ter 47% poliestra. Govorimo o relativno lahkem materialu, saj je teža 217 gramov na kvadratni meter. Poseben način tkanja prispeva k temu, da je poliester na vrhu, kar prispeva k temu, da je material izjemno trajen ter vzorec ne zbledi (se pa na začetku uniforma precej lesketa). Medtem ko je večina bombaža na notranji strani, kar prispeva k ''boljšim higienskim standardom'' (originalni citat) materiala. Material je obdelan z repelentom proti vodi ter olju ter svojo vlogo opravlja vzorno. V dežju je material vzdržal 20 minut zelo močnega dežja. Še boljši rezultat pa je bil v snegu, ko je uniforma brez pripomb zdržala dveurni spopad v močnem sneženju, z obilo plazenja ter zaleganja. Sam material je vodo zadržal odlično, obenem pa je tudi odvajala pot.

izgledPreden se posvetimo obema deloma uniforme še beseda o kroju. Kroj je nekoliko neobičajen, vsaj če jih primerjamo z običajnimi uniformami, ki jih je moč nabaviti v naših krajih (slovenska, ameriška BDU, nemška Flecktarn). Dodatna razsežnost pa je pomojem to, da nikjer ni niti enega klasičnega gumba, ki bi se lahko odtrgal- vsi žepi, ki se zapenjajo so izvedeni s netnimi gumbi (z eno izjemo). Uniforma se nosi odlično. Videti je, da je bilo vanjo bodisi vloženega precej premisleka (ali pa se je nekomu zelo posrečilo...).

Jopič
Jopič je krojen po vzoru znamenitega jopiča iz druge svetovne vojne, uradno imenovanega ETO (European Theater of Operations) Jacket, neuradno pa poimenovanega ''Ike Jacket'' (po gen. Eisenhowerju). Kar se mene tiče, je jopič odličen. je nekje vmes med srajco ter jakno ter svojo vlogo opravlja izvrstno. Na spodnjem delu so dodani nastavki za pas, vendar v jopič pasu nisem vstavljal. Ob straneh so nastavki, s katerimi je jopič mogoče po obsegu nekoliko prilagoditi.

Precejšnja pomanjkljivost pa je dejstvo da ni zavihka, ki bi drugače kvalitetno zadrgo ščitil pred poškodbami. Pa ne le poškodbe- tudi voda si skozi zadrgo utre pot precej hitreje. Jopič zaključuje precej velik ovratnik, ki pa je za moj okus pretanek. Veliko bolje bi bilo, če bi bil nekoliko debelejši (bodisi podložen, bodisi bi imel spravljeno kapuco).

Jopič ima cel kup žepov:

• dva odprta na levi in desni strani (za roke) maneken
  • dva na vrhu, namenjena hrambi manjših predmetov z zavihki, ki se zapenjajo z netnimi gumbi
  • dva notranja žepa
  • žep na levem rokavu, ki se zapenja z velcrom (edini žep z zapenjanjem, ki ne uporablja netnih gumbov). Mimogrede, našitek se nosi prav na tem žepu.

Na ramenih se nahajata dve prazni epoletni mesti, kamor se namestijo oznaki činov. Zapenjajo se seveda z netnimi gumbi.

Hlače
Poskusil sem že marsikatero uniformo, tako da sem si ustvaril občutek, kaj deluje in kaj ne in kaj je udobno in kaj bo ščasoma začelo povzročati težave. Menim, da je kroj teh hlač eden boljših, kar sem jih zasledil na uniformah. Zakaj? No, najprej zaradi tega, ker so krojene po zahtevah enot VDV (ruskih zračnodesantnih sil). To v konkretnem primeru pomeni, da so zasnovane tako, da ostanejo na svojem mestu... tako na pasu kot tudi na nogah- neglede na to, kakšne aktivnosti izvajamo.

Hlače so krojene tako, da telo objamejo precej visoko, ne zgolj okoli pasu- tudi predvideni pas je nadstandarden, saj je širok kar 2 centimetra in lahko ste prepričani, da hlač ne bo premagala sila gravitacije. Ledveni predel je posebej ojačan in dvakrat prešit. Kolena so ojačana, tako da zdržijo tudi grše zaleganje ter mehanske poškodbe. Hlačnice imajo manšete iz elastičnega materiala, ki učinkovito odpravi potrebo po zavezovanju, prav tako imajo nastavek za nogo, ki prepreči, da bi med aktivnostmi hlačnica zlezla navzgor. Zelo uporabna lastnost, saj prihrani precej časa z zavezovanjem vrvice ter tlačenjem hlačnice v škorenj.

Žepi so premaknjeni iz strani meč na prednjo stran... glede uporabnosti te rešitve pa se lahko pogovarjamo. Res je, da žepi na straneh precej povečajo možnost, da se bomo zaletavali ob ovire ter predmete izgubili ali celo strgali žep; po drugi strani pa žepi (ki se zapenjajo z dvema netnima gumboma) na prednji strani zaleganje utegnejo narediti za precej bolečo izkušnjo. Kakorkoli, v praksi se je izkazalo, da se v teh žepih tako ali tako ne sme hraniti nič, ker lahko izgubimo; premik žepov na prvo stran lahko tako poimenujemo kar tradicionalno značilnost ruskih uniform.

Sklep
Glede uporabnosti maskirnega vzorca Les (Gozd- dobavljiv je tudi v urbanem maskirnem vzorcu Gorod-1)- tako kot vsi maskirni vzorci specializirani za delovanje v evropskih gozdovih deluje dobro- seveda le, dokler smo pri miru ali se premikamo dovolj počasi in previdno. Je nekoliko svetlejši od vzorca SV, kot se lahko prepričate na sliki.

primerjava

M1 je neobičajen in zelo kvaliteten izdelek. Priporočam vsem ljubiteljem ruske militarije pa tudi tistim, ki jih zanima poceni, kvalitetna ter uporabna uniforma.