Monday November 18, 2019

Splav Klyaksa/Blot

Družba Splav s sedežem v Moskvi je eden pomembnejših izdelovalcev vojaške in policijske taktične opreme v Ruski federaciji. Pomemben delež proizvodnje prodajo tudi na zahodnoevropsko ter ameriško tržišče. V tem opisu se bomo posvetili zimski maskirni nadobleki tipa Klyaksa/Blot. (rusko in zahodno poimenovanje).

Material
V preteklosti se je za izdelavo snežnih maskirk uporabljal predvsem bombaž. Slednji ni najboljša izbira, saj v mrazu zelo rad pomrzne, na njem se začno nabirati snežne obloge, pa tudi vodo prevaja zelo dobro.

Blot

To seveda pomeni, da se v zadnjem času (zadnjih 15 let) uporabljajo novi, umetni materiali. Zvezda na tem področju je gotovo Goretex, ki zagotavlja dihanje, po drugi strani pa ne prepušča vode. Težava z Goretexom je gotovo v ceni- le redke vojske pripadnikom zagotavljajo Goretex površnike za sneg.

Tako ni presenečenje, da je pri maskirni obleki Blot/Klyaksa (v nadaljevanjuBlot komplet Blot) material 100% poliamid (umetni material), na katerega so odtisnjene črne packe. Poliamid ima precej prednosti, med katere uvrščamo:

• material je tih in ne šušti
  • odporen proti zmrzali
  • ne prepušča vetra
  • izjemno lahek (120 g/m2)
  • nizka cena
  • omejen čas ne prepušča vode.

Kroj
Preden se razpišem o samem kroju naj bralcu položim na srce, da se pri nakupu odloči za vsaj dve številki večjo zimsko maskirno obleko, saj so praktično vse sodobne bele maskirne obleke namenjene nošnji nad uniformo.

Blot je krojen klasično, kot parka s kapuco ter hlačami. Vsi deli, ki so izpostavljeni večjim obremenitvam (komolci, kolena) so ojačani in prešiti dvojno. Rokavi in hlačnice imajo na koncih elastične manšete.

BlotNa zunanji strani ni žepov, ima pa parka dve dovolj veliki reži, ki omogočata dostop do žepov (oziroma opreme). Reži sta dolgi kakih 20 cm in se zapirata z dvema netnima gumboma. Parka se zapenja z zadrgo, priporočam pa, da dodate belo vrvico, s katero bo odpenjanje zadrge z orokavičenimi rokami bistveno olajšano. V pasu parka ni nastavljiva.

Kapuca je sestavni del same parke in je dovolj prostorna tudi za večja pokrivala (čelado, denimo). Zanimivo se mi zdi, da nastavitev ni mogoča na obodu kapuce, pač pa na zadnji strani. Na ta način kapuco zelo lepo prilagodimo obsegu glave, po drugi strani pa ni ''zategnjenega'' občutka, ki ovira gibanje glave. Hlače niso nič posebnega in nimajo kakih posebnih značilnosti, mogoče bi dodal le to, da bi prav prišla bodisi vrvica (drawstring) bodisi nastavki za pas.

Zimske maskirne obleke tipa Blot/Klyaksa so v Društvu za taktične igre že dalj časa v uporabi in člani imajo o njih same pohvalne besede. Sedaj mora samo še zapasti sneg... čimprej in čimveč!