Tuesday September 22, 2020

ACM CIRAS jopič

Nepogrešljiv del opreme vsakega airsoftarja, ki “kaj da nase” je taktični jopič.

 
 

Ta stavek je mogoče besedna igra, izbira taktičnega jopiča je pa precej bolj resna zadeva. Če že zaradi drugega ne, zaradi cene. Ta se giblje od 30€ za južnoafriški jopič, ki je dobro prodajan artikel vseh trgovin z vojaško opremo na tej strani Alp, do nekaj sto evrov za jopiče, katerih kvaliteta je primerljiva s pravimi. Seveda obstaja tudi možnost uporabe pravih, a o tem morda kdaj drugič.

 

 

 

 

 

Oba_jopica

 

Na levi strani je kitajski CIRAS jopič, na desni je CIRAV jopič, ki je eden od uradnih jopičev DTI.

 

 

 

CIRAS pomeni Combat Integrated Releasable Assault System. Pri tem gre za modularni sistem, prilagodljiv individualnim potrebam, z dodatki na osnovi Molle systema. Releasable pa pomeni, da je sistem razpadljiv in se ga s potegom vzvoda na sprednjem delu da zelo hitro spraviti s sebe. V resničnem življenju je to uporabno zlasti primerih, ko npr. vojak pade v vodo, kjer mu grozi utopitev zaradi teže sistema, ali pa recimo v primeru, da je ranjen in je potreben hiter dostop do ranjenega dela.

 

 

 

Trenutno najpogostejši tip jopiča v DTI-ju je CIRAV. Gre za modifikacijo sistema CIRAS z dodatki RAV sistema. RAV preprosto pomeni Releasable Assault Vest. Kot pri CIRASu gre tudi tu za modularen jopič na osnovi sistema dodatkov Molle, vendar je ta brez možnosti hitrega snemanja, oziroma je to možno z stranskim ročnim odpenjanjem jopiča. Gre za malo težji jopič z večjo površino za SAPI plošče ter kevlarske vstavke, ki pa je posledično tudi težji. Podroben test tega jopiča smo že objavili na naši spletni strani, tu bom podal le primerjavo.

 

 

 

Prva stvar, ki sem jo opazil pri CIRAS jopiču je dobra izdelava. Šivi na jopiču so močni in vtis, ki ga človek takoj dobi je, da bo stvar zdržala.

 

Detajl_sivov

 

Na sliki se lepo vidijo kvalitetni šivi, ki ne spominjajo več na sumljiva oblačila, ki so bila včasih ali pa še vedno so na voljo na sumljivih tržnicah. Izdelek je presenetljivo dodelan. Material podloge je praktično identičen tistemu pri CIRAV jopiču.

 

 

 

Zapenjanje jopiča

 

 

 

Oba jopiča je potrebno pri oblačenju natakniti čez glavo, potem pa pripeti stranske dele na sprednji del.

 

 

 

Kar se tiče pritrjevanja, ima CIRAV na sprednji strani na sredini VELCRO področje za pritrjevanje, CIRAS, ki je bil na testu ima pa dve področji, levo in desno od sredine. Potrebno je sicer dvakratno pritrjevanje, vendar je to zelo enostavno in ne zahteva privajanja.

 

Zapenjanje_CIRAS

 

Sistem za zapenjanje jopiča. To je zadnja stran jopiča.

 

Pri CIRAS jopiču so pri strani trakovi iz širokih elastičnih trakov kar dopušča precej mobilnosti, ko je jopič pripet, saj se prsni koš lažje širi pri pospešenem dihanju kot pa pri CIRAV jopiču, kjer je treba biti precej pozoren na tesnost pritrditve.

 

Elastika

 

Elastika stranskega dela.

 

 

 

Balistična zaščita

 

Glede na moč izstrelkov v airsoftu oba jopiča nudita ekstremno dobro balistično zaščito, vendar to ni mišljeno z naslovom tega poglavja. S tem sem mislil način in mesto vstavljanja SAPI plošč, ki jih igralci uporabljajo zato, da povečajo realističnost izkušnje. Pri obeh jopičih se plošče na podoben način vstavljajo s spodnjega konca, le da so te v primeru CIRAV jopiča precej večje. Pozitiven vtis name je naredl sistem za pritrjevanje SAPI plošče v zadnji del CIRAS jopiča, ki zares dobro fiksira ploščo, vendar ne vem, kako udobno je to potem za tistega, ki to nosi, saj je ta plošča manjša od površine nosilčevega trupa. V novem jopiču je vstavljen mehak insert iz pene, ki dobro podloži hrbet in ga pri nošenju ni čutiti. Pri CIRAV jopiču se plošča v zadnji del vstavi s strani, predel je pa zaprt z zadrgo. V sprednji del jopiča se plošča vstavi na podoben način kot v zadnjega, poleg sta pa tudi dve plastični zaponki, katerih pravega namena nisem uspel razvozlati, najbrž sta pa namenjeni pritrditvi bojnega pasu. Kakorkoli že, prišiti sta na notranjo podlogo in jaz jima ne bi zaupal nošenja težjega bremena. To je tudi ena redkih konstrukcijskih napak pri tem jopiču.

 

Zadnji_SAPI

 

 

 

Sprednji_SAPI

 

 

 

Zadnji in sprednji del jopiča. SAPI plošče oz. njihove replike so dobro fiksirane.

 

 

 

“Real estate”

 

 

 

Pri vsakem modularnem jopiču je najvažnejši, no, skoraj najvažnejši podatek, koliko prostora ima. Več, kot ima prostora, več svobode imamo pri razporejanju dodatkov in več je dodajanja kot odvzemanja.

Sprednji_del

 

Sprednji del jopiča. Molle trakovi so trdno prišiti.

 

Zadnji_del

Zadnji del jopiča.

 

Pri CIRAV jopiču je tega prostora precej, a zelo presenečen sem bil, ko sem videl, da ga je na CIRAS jopiču še več. Res je, da je večina tega na hrbtu, kjer uporabnik nima ravno lahkega dostopa, a kar se golih številk tiče, je CIRAS tu boljši. Na sprednjem delu je prostora več za eno Molle vrsto v zgornjem delu ter eno Molle vrsto na spodnjem delu. Kljub temu, da zna uporaba spodnje vrste pri pripenjanju dodatkov kasneje povzročati “gimnastične zastoje” pa ima uporabnik vseeno več možnosti za modifikacijo svoje konfiguracije.

 

 

 

Molle dodatki

 

Pri CIRAV jopiču je ob nakupu dodanih že precej Molle dodatkov. Poleg ene dvojne za nabojnike jurišnih pušk še ena GP (general purpose) torbica, torbica za dvojni pištolski nabojnik, admin torbica, torbica za porabljene nabojnike, torbica za radijsko postajo ter dodatna mala GP torbica ( mobitel, GPS navigacijo, dve granati itd.). Jaz recimo jo največ uporabljam za kombinacijo GSM in GPS sprejemnik ter kompas.

 

Pri CIRAS jopiču je bera torbic precej podobna. Zraven je ena dvojna torbica za 1 nabojnik jurišne puške, dve enojni za 2 nabojnika jurišne puške, admin torbica, torbica za radio postajo, torbica za ročno bombo, torbica za dva pištolska nabojnika ter namesto GP torbice medicinska torbica.

 

Nad naborom torbic sem bil sprva izredno prijetno presenečen. Admin torbica je dokaj velika, ima pa pokrov, tako da predmeti v njej ne silijo na plano. Zaradi velikosti lahko zlahka shrani prepognjene A4 liste, pa tudi kakšen manjši blokec bo našel svoje mesto notri. Torbica za radio me je sprva presenetila s svojo velikostjo, a tisti, ki uporabljajo večje postaje bodo z njo več kot zadovoljni. Ima sistem za varovanje postaje pred izgubo, a VHF postaja s klasično 10cm anteno bi kljub temu izpadla pri prvem zaleganju. Da o PMR postajah ne govorimo. Verjetno bo večina imetnikov ta predal uporabila za ožjo čutaro ali plastenko vode ter radijsko postajo spravila v enega od ostalih predalov. Poleg tega je konfiguracija in število Molle torbic takšno, da je torbica za radio obsojena na obstoj na zadnjem delu jopiča.

 

Medic_pouch

"Medic pouch"

Posebno pozornost si zasluži medicinska torbica. Tako ime ima zato, ker se popolnoma odpre, znotraj ima pa elastične trakove za pripenjanje najbolj kritične terenske medicinske opreme. Upoštevaje seznam osnovne airsoft nujne medicinske opreme bo v njej ostalo več kot dovolj prostora za razne drobnarije, od maskirnih barvic do ostalih pripomočkov. Skupaj z uporabno admin torbico ta izredno dvigne uporabno vrednost jopiča. Ostale torbice so klasični predstavniki svoje sorte, z izjemo tistih za nabojnike jurišnih pušk. Le te so namenjene skoraj izključno nabojnikom ameriške in vojsk NATO pakta. Vanje namreč lahko normalno shranimo nabojnike M16/M4/FN 2000 ipd. Vse, kar je večjega bo povzročalo težavo in jaz sem v torbico za dva nabojnika komaj stlačil ter pripel nabojnik za G36.

CIRAS

CIRAV

Primerjava detajlov na torbicah za nabojnike

 

Pri CIRAV jopiču so te torbice izdelane precej bolje in omogočajo tudi shranjevanje nabojnikov za replike ruskih pušk, ki so zares veliki. Prav tako se pri primerjavi posameznih torbic opazi, da imajo kitajske torbice bolj ohlapne normative širin in pri zapenjanju na jopič se je včasih treba malo bolj "potruditi". Uporabniki replik z NATO nabojniki bodo z njimi zadovoljni, ostalim pa preostane samo nakup dodatnih torbic. Glede na ceno torbic, katerih kitajske trgovine (še) nimajo na zalogi, pa se cena celotnega sistema občutno dvigne. Se pa pri primerjavi posameznih torbic opazi, da imajo kitajske torbice bolj ohlapne normative širin in pri zapenjanju na jopič se je včasih treba malo bolj "potruditi".

 

Torbice

 

Nabor torbic, ki so priložene jopiču.

 

Kvaliteta šivov na Molle jopičih je pri obeh jopičih dobra, a se pri CIRAV jopiču vseeno pozna večja pozornost na detajle. CIRAV je preizkušen na terenu in zanesljivo preživi tudi največje zlorabe (seveda v okviru normalnega), CIRAS pa mora svoj preizkus še opraviti, a glede na vse mislim, da bo pri tem uspešen.

 

 

 

“Quick release”

 

QR

 

Na sprednjem delu jopiča se nahaja vzvod za quick release. Zadeva je zanimiva za videt, tako da se pazite radovednih soborcev ;)

 

CIRAS s potegom vzvoda na sprednjem delu omogoča hitro snemanje jopiča. S potegom na vzvod namreč potegnemo ven iz jopioča plastificirano jeklenico, ki skupaj drži posamezne sestavne dele.

QR1

Na sliki je vidno stičišče sestavnih delov jopiča, ki jih skupaj drži jeklenica. Ob potegu se ločijo naramnice, poleg tega pa odpadejo vsi sestavni deli.

 

Sama funkcionalnost je zelo atraktivna, vendar je ne priporočam, če je v naslednjih nekaj dneh spopad, saj je potrebno kar nekaj časa, da se jopič sestavi nazaj. Na vsak način vsem priporočam, da si prej ogledajo in poslikajo situacijo, da bo sestavljanje hitrejše.

 

 

 

Zaključek

 

S CIRAV jopičem sem izredno zadovoljen. Uporabljam ga že več kot eno leto in v tem času me niti enkrat ni razočaral. Splošna kvaliteta je zelo dobra, modularnost uporabna, čeprav se lahko zgodi, da je treba izbirati med eno in drugo torbico. Kljub vstavljenim balističnim ploščam je okreten in ne ovira gibanja. Edina izjema pri tem je dviganje glave v ležečem položaju, kjer lahko zaradi zadnjega ovratnika klobuček hoče pasti z glave.

 

CIRAS jopič za malo denarja (cca. 60€ z uvoznimi dajatvami) ponuja zelo veliko in tisti s kompatibilnimi nabojniki bodo z njim zadovoljni. Kakovost izdelave je nad povprečjem za ta razred izdelkov, prav tako udobje ob nošnji. Ne dvomim v to, da bo jopič kmalu na seznamu uradnih jopičev DTI-ja, ter sestavni del opreme mnogih resnih airsoftarjev.

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information