Tuesday September 22, 2020

IK SAV-05VX (CIRAV)

Uvod
Verjetno večina airsoft zanesenjakov pozna dva prepoznavna in zelo zaželjena taktična jopiča oz. PLC nosilca CIRAS in RAV. Zaradi astronomsko visoke cene sta ta jopiča dosegljiva bolj ali manj profesionalcem. Prve jopiče tega tipa je predstavilo znano in sedaj tudi že ugledno podjetje Bulle s svojim križancem med Eagle CIRAS in Paraclette RAV jopičem, poulično poimenovanim CIRAV. CIRAV je dokaj posrečen križanec obeh, manjka pa mehanizem za hitro snemanje jopiča, ki je v airsoftu povsem nepotreben in, roko na srce, ne prav hiter niti pri originalu.


CIRASRAV
Eagle CIRAS Land in Paraclette RAV

IKF SAV-05VX / Bulle CIRAV
Kitajska zadnje čase slovi kot dežela poceni kopij praktično vsega. Pojavljajo se poceni airsoft replike in Kitajci ne bi bili Kitajci, če ne bi kopirali vsega, tudi Kitajcev. Podjetje Cyma proizvaja poceni kopije Kitajskih replik Classic Army oz. Yick Fung Industrial International Ltd. kot se podjetje v originalu imenuje. In kaj ima vse to skupnega z IKF SAV jopičem? IK SAV-05VX je popolna kopija Bulle CIRAV jopiča. IKF je jopič posnel do najmanjših podrobnosti, celo nabor torbic, ki pridejo v kompletu z jopičem je enak, dodali pa so zaščitni ovratnik, ki ga pri Flecktarnu ni v kompletu. IKF SAV je seveda na voljo v dveh najbolj popularnih barvah: OD in Coyote brown. OD različica je malo svetlejše zelene kot smo navajeni OD barve pri drugih proizvajalcih. (na primer Black Hawk Industries)

h6

Kljub sorazmerno nizki ceni je SAV jopič izdelan kvalitetno in iz dobrega materiala (kordure). Videti je sicer, da kitajske šivilje ravno ne slovijo po natančnosti, vendar pa napake niso tako velike, da bi bilo to moteče. Vse skupaj daje precej "bulletproof" vtis, pa čeprav gre samo za airsoft kopijo in o kakšnem povešanju ali vsesplošni "mlahavosti", kot se jo da opaziti pri cenenih taktičnih izdelkih ni ne duha ne sluha.

Jopič je sestavljen iz štirih glavnih delov: Sprednjega, prsnega dela, ki ima na notranji strani žep za SAPI ploščo. Zadnjega, hrbtnega dela, ki ima na zunanji strani žep za SAPI ploščo, in dveh stranskih širokih "pasov" (oz. po angleško cumerbund). Vsi deli so podloženi z imitacijo kevlarskih vložkov, ki v originalu nudijo zaščito pred drobci granat in pištolskimi izstrelki, v airsoftu pa lastniku omogoči pol krajši čas oživljanja.

h7h8
imitacija kevlarske podloge in sprednji SAPI žep

Hrbtni SAPI žep se zapira s zadrgo na desni strani in namesto SAPI plošče se da vanj shraniti tudi šotorko ali kaj podobnega. Za Camelback vrečo pa ni primeren. Namestitvi le te sta namenjeni dva D obročka na vrhu hrbtnega dela, kakopak v kombinaciji z obilico MOLLE kanalov.

h7h10
hrbtni SAPI žep s zadrgo

Jopič je praktično v celoti prekrit s MOLLE kanali, na prsnem delu pa ima tudi velikodušno odmerjen velcro pas, kamor lahko prilepimo našitek z imenom, oznako enote, države in še kaj. Ramenski del ima zavihke v katere lahko varno pospravimo cev camelback hidracijske vreče ali žice radijske postaje. Na ramenskem delu spredaj sta prišiti še blazinici, ki naj bi nudili oporo kopitu puške, kadar je to pritisnjeno v ramo strelca. To žal ne deluje in blazinici sta moteči. Na srečo sta prišiti posebej in tako brez škode hitro odstranljivi.

h12h11
velcro zavihek in ramenska blazinica

Jopič pride v eni sami velikosti in pregovor, ki pravi, da enotna velikost ne ustreza nikomur tu ne drži. IF SAV je eden najbolj nastavljivih izdelkov kar sem jih do sedaj videl. Po višini je nastavljiv v ramenskem delu, kjer se zadnja in sprednja polovica srečata z dvojnimi velcro pasovi. Za nastavitev obsega, oziroma širine pa imamo kar 3 možnosti.

(1)
Nastavimo lahko dolžini stranskih pasov. Vsak bočni pas je sestavljen iz dveh delov, ki ju skupaj veže velcro in ju lahko skrajšamo ali podaljšamo že do prav smešnih ekstremov. Pri obilnem krajšanju se sicer lahko pripeti, da izgubimo kak stolpec MOLLE kanalov, vendar pa je tako jopič prav tudi ZELO drobnim ali suhim.

h1

(2) Nekaj centimetrov rezerve imamo na zadnjem delu, kjer sta bočna pasova, zopet z velcrom pritrjena na hrbtni del. Tu poleg dolžine lahko enostavno nastavimo tudi višino pritrditve bočnih pasov.

h2

(3) Na sprednjem delu jopiča, kjer se oba pasova srečata in ju prekrije prednji zavihek je na voljo spet "kakšen centimeter svobode". Ravno dovolj, da jopič udobno zapnemo ne glede na debelino obleke, ki jo ta trenutek nosimo.

h4h5
sprednji velcro za zapenjanje jopiča

Moram priznati, da je bilo nekaj pomislekov, kako se bo jopič obnesel na bolj drobnih ljudeh, vendar pa so se strahovi dokaj hitro razblinili. Jopič odlično stoji tako na velikih in obilnih (recimo meni) kot na bolj drobnih ljudeh. Celo precejšnja debelina sendviča velcra, kordure in MOLLE kanalov ne izstopa. Impresivno. Sendvič konstrukcija omogoča namestitev torbic med notranji in zunanji obod jopiča, vendar pa v tem primeru gotovo ne govorimo več o kakšni posebno vitki kombinaciji. V kompletu z jopičem dobimo:

1x jopič SAV-05 z zaščitnim ovratnikom
1x armalite dvojna torbica (2x2 nabojnika)
1x dvojna torbica za dva pištolska nabojnika
1x zložljiva torbica za odmetavanje nabojnikov (dump pouch)
1x torbica za radijsko postajo (PRR)
1x admin torbica
1x večnamenska torbics s trdim hrbtiščem

m4Torbice za armalite nabojnike so "standardni model IK", katere brez napora spravimo 2 nabojnika, oz 1 večjega G3 ali G36 serije. Čisto solidno v torbico za nabojnik pospravimo tudi repliko pištole srednjih gabaritov. Torbice imajo všito elastiko, tako da tudi ko je v torbici en nabojnik, ta ostane na svojem mestu. Pokrov je opremljen z velcro trakom, ki omogoča hranjenje nabojnikov v "odprti konfiguraciji", tako da je pokrov stisnjen za nabojnike, nabojnike pa v torbici drži le velcro trak ali gravitacija, kakor pač želite. PRR
Torbica za osebno radijsko postajo (PRR). Malo, navadno UKV, radijsko postajo na svojem mestu držita elastična vrvica in elastična trakova na robu torbice. Torbica je nastavljiva po globini (!) tako, da tudi manjše radijske naprave ravno prav štrlijo iz nje. Poleg radijske naprave se da vanjo prav priročno shraniti še repliko granate ali kaj     podobnega.
dump
Zložljiva torbica za odmetavanje nabojnikov (dump pouch). Popularen pripomoček, ki je v airsoftu še kako potreben, saj nabojniki niso ravno zastonj, pa čeprav prazni. Kadar ni v uporabi se zloži v ličen zavojček, ki ne zaseda veliko prostora in ne ovira pri gibanju. Obvezna je za vse igralce, ki imajo večje število lowCap nabojnikov.

pistolskiTorbice za pištolske nabojnike so precej standardne in ne omogočajo hranjenja nabojnikov pištol večjih kalibrov aka SOCOM. Pohvalno je, da so pokrovi nastavljivi po višini.

Admin
Tako imenovana admin torbica je namenjena hranjenju manjšega bloka, busole, svinčnikov in podobnih drobnarij. Sestavljata jo dva večja, a tanka žepa, od katerih se eden na zgornji strani zapira z velcrom. Žepa imata tudi zanko skozi katero lahko napeljete tanko vrvico, ki preprečuje da bi izgubili manjše a pomembne predmete ("Idiot cord"). V zanke na sprednji strani lahko tudi zataknete pisala. Večji žep, podoben žepu za pištolski nabojnik pa je tu namenjen hranjenju priročne svetilke, pisal, multi-tool orodja ipd. Za tiste, ki jim vedno zmanjka prostora, kamor bi pritisnili "fun meter" našitek je na sprednji strani skoraj v celoti prekrita z mehkim delom velcra.
multi
Večnamenska torbica s trdim hrbtiščem. V celoti je prekrita s MOLLE kanali, ki omogočajo namestitev manjših torbic. Trdo hrbtišče preprečuje da bi torbica zaradi svoje velikosti grdo visela na jopiču. V notranjosti ima še en manjši žepek in elastične trakove za pritrditev drobnih predmetov.
Zapira se z dvojno zadrgo. Torbica sploh ni
majhna in vanjo brez težav shranimo dve
pol litrski plastenki.

Nabor priloženih torbic je precej bogat in ponuja veliko različnih možnosti namestitve. Dodatna izbira MOLLE kompatibilnih torbic pa je ogromna. Vsak posameznik ima tako možnost, da si jopič popolnoma prilagodi svojim željam in potrebi, ter vlogi, ki jo igra v ekipi. (Puškomitraljezec bo verjetno izbral različno razporeditev torbic kot na primer jurišnik). Osnovni nabor nudi možnost hranjenja štirih armalite nabojnikov ali dveh večjih (na primer G36 ali AK) nabojnikov. V sili se se da precej nabojnikov shraniti tudi v večnamensko torbico, čeprav se bo večina igralcev verjetno raje odločila za nakup dodatnih torbic za nabojnike. Prostora na jopiču je ogromno in brez domišlije zlahka nosimo 12 armalite ali 6 G36 nabojnikov v popolnoma klasični razporeditvi v torbicah za nabojnike okrog pasu. Z malo domišlije pa še precej več. Največja prednost je vsekakor prilagodljivost, ki omogoča spreminjanje konfiguracije od misije do misije.

p1p2


p3p5

Polno opremljen jopič z nameščenimi torbicami in vloženimi SAPI ploščami vzbuja strahospoštovanje. Vsak z vsaj bežnimi izkušnjami pričakuje, da bo jopič na terenu težak, vroč, trd in omejujoč. Vendar pa občasno določeni izdelki prijetno presenetijo. IK-SAV se je izkazal kot dokaj nemoteč. Teža je dobro razporejena in odlična nastavljivost jopiča omogoča, da le ta dobro stoji na telesu. Ne leze, ne opleta, ne veže. Presenetljivo je celo pri plazenju manj v napoto, kot recimo Proud PLC (Wasatch), prav zaradi dobrega prileganja telesu. Edina opazna zamera je le tiščanje v vrat ob čepenju, kar pa se da pripisati tudi preozko nastavljeni odprtini za glavo. Ta problem se da omiliti tudi z odstranitvijo zaščitnega ovratnika. Jopič je vroč. Tako, kot je vroč vsak jopič, ki pokriva večino torza. Ne delajte si utvar, da je npr. Arexov izvidniški jopič kaj hladnejši. Če ga zopet primerjamo s Proud PLC-jem je razlika majhna. Dodatno imamo pokrite le boke, ki so pri Proudu odprti. Kakorkoli že, majica je mokra v vsakem primeru. Omeniti velja tudi to, da boste zaradi tega jopiča verjetno potrebovali novo torbo za prenašanje svoje taktične opreme. Zaradi same zgradbe jopiča ga je težko zložiti na velikost manjšo od precej zajetne spalne vreče ali kakšnega drugega fragmentacijskega jopiča.

sav01

SAV02


SAV sam po sebi nima zank namenjenih pritrditvi na taktični pas. Tega lahko jasno še vedno nosimo upoštevati pa je treba, da bodo se bodo morebitne večje torbice na pasu rade zatikale v jopič, saj ta sega precej nizko na pas. Z nekaj pozornosti pri razporejanju torbic, se tudi temu lahko izognemo ali pa večje kose opreme raje namestimo na sam jopič.

 

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information