Monday February 24, 2020

IK IKF-501 molle oprtnik

V poplavi PLC-jev (nosilcev SAPI plošč) in neprebojnih jopičev je enostaven molle kompatibilen oprtnik že prav težko najti. Kljub temu da ne nudijo "balistične zaščite" (oz. krajšega časa oživljanja) pa so takšni optniki še vedno zelo iskani med določenimi profili igralcev, kot naprimer ostrostrelci ipd.

IKF501 je preprost molle kompatibilen oprtnik, ki se v svoji zasnovi spogleduje z ameriškim CMVS (Combat Medic Vest System) oprtnikom ali SOE taktičnim jopičem (BDE), čeprav je bolj podoben prvemu.

IKF-501 SOE vest

ikf

CMVS (Combat medic vest system)

CMVS

IKF-501 / SOE (BDE)

ikf1BDS

Oprtnik je sestavljen je iz treh molle panelov in izjemno širokega ramenskega "H" oprtnika, kar namiguje na to, da je jopič namenjen nošnji težjih bremen: medicinske opreme, streliva za FN 249 Minimi ali M60. Oprtnik se spredaj zapenja s tremi fastex sponkami, plošče oz. paneli in oprtni del pa so med seboj povezane s trakovi. Trakovi so po dolžini nastavljivi. Na spodnji strani panelov so zanke s katerimi lahko oprtnik povežemo s bojnim pasom. Oprtnik je kvalitetno izdelan iz kordure in je (kot je pri IK-ju v navadi malce preveč živo zelene barve za OD (olive drab) sekcijo.

V kompletu z oprtnikom žal ne dobimo nabora torb za bolničarje ali puškomitraljezce pač pa prav nedomiselno kombinacijo torbic za armalite in pištolske nabojnike. Priložena ni niti ena večnamenska torbica, kar pomeni dodaten strošek, saj je brez ttežko shajati. Škoda, saj bi ravno alternativen nabor torbic ta oprtnik naredil zanimiv specifičnemu segmentu igralcev, ki niso pripravljeni prodati še druge ledvice za ISAAK ali podoben jopič. (prva je šla za repliko 249 ali M60). V kompletu tako dobimo:

1x oprtnik
2x armalite dvojna torbica (2x2 nabojnika)
2x dvojna torbica za dva pištolska nabojnika

M4x2 Torbice za armalite nabojnike so "standardni model IK", katere brez napora spravimo 2 nabojnika, oz 1 večjega G3 ali G36 serije. Čisto solidno v torbico za nabojnik pospravimo tudi repliko pištole srednjih gabaritov. Torbice imajo všito elastiko tako, da tudi, ko je v torbici en nabojnik ta ostane na svojem mestu. Pokrov je opremljen z velcro trakom, ki omogoča hranjenje nabojnikov v "odprti konfiguraciji", tako da je pokrov stisnjen za nabojnike, nabojnike pa v torbici drži le velcro trak ali gravitacija, kakor pač želite.

pistolx2 Torbice za pištolske nabojnike so precej standardne in ne omogočajo hranjenja nabojnikov pištol večjih kalibrov aka SOCOM. Pohvalno je, da so pokrovi nastavljivi po višini.

Oprtnik omogoča vodoravno namestitev torbic za pištolske nabojnike na zgornjem delu prsnih plošč, ki sta dovolj široki, da vsaka sprejme po dve dvojni torbici za armalite nabojnike ali večje večnamenske torbe. Ledvena plošča, sicer kar kliče po namestitvi ene ali dveh večnamenskih torb, ki bi lahko odigrali vlogo t.i. buttpack nahrbtnika, vendar pa je nameščena precej visoko na hrbtu in je zgornji del precej težko dosegljiv. Prsna panela imata na notranji strani žepe namenjene nošnji dokumentov, zemljevidov ali drugih drobnih tankih (!) stvari. Žepa se zapirata s zadrgo in sta enostavno dosegljiva s sprednje strani levo in desno pod (!) fastex zaponkami, kar pomeni, da morate zaponke odpeti, če želite kaj izvleči iz notranjega žepa.

Kot smo že omenili so naramnice IZREDNO široke, kar lahko predstavlja problem bolj drobnim ljudem. na naramnicah so priročno nameščeni D obročki in velcro trakovi za pritjevanje žic ali hidracijske cevke. Na hrbtnem delu je tudi ročaj za vleko (ranjenca) vendar ne vliva pretiranega zaupanja. Na šibak vtis, verjetno vpliva tudi to, da je nameščena med dve izredno široki naramnici, med katerimi bi skoraj karkoli dajalo šibak vtis.

Molle paneli in način povezave zagotavljajo oprtniku zelo visoko stopnjo prilagodljivosti. Tako po velikosti (prav bo tako majhnim kot velikim), kot po konfiguraciji torbic in žepov. Kvaliteta izdelave je dobra in ni videti, da bi kakšen šiv pod obremenitvijo poustil ali se razparal sam od sebe, kot se je rado dogajalo pri Guarderjevih jopičih. Gibanja oprtnik ne ovira in se dobro prilega telesu, večja količina sponk in trakov pa zagotavlja dobro prilagoditev oprtnika obliki telesa. Paneli so lahko pomaknjeni tudi rahlo na bok, kar omogoči nizko plazenje brez zatikanja in vlečenja nabojnikov po tleh. Žal sama velikost oprtnika in panelov celotnega izdelka ne uvršča med ravno najmanješe "platforme" na trgu, temveč med čisto običajne taktične jopiče, ki pravzaprav pokrivajo dobršen del telesa. Tisti, ki iščejo res majhen in nemoteč oprtnik si naj raje ogledajo Bulle (Flecktarn) MLE oprtnik, ki se lahko v tem primeru izkaže kot boljša rešitev.