Monday February 24, 2020

Proud Lightweight plate carrier

Taktična oprema je eno tistih področij, ki me zelo fasicinirajo; poleg tega je tudi -ne edino, vsekakor pa navzven najbolj opazno- stičišče "simulacijskega" in "resničnega" sveta. In ker zna biti vrhunska taktična oprema silno draga- da težav z dobavo niti ne omenjamo- se je občasno potrebno ozreti po replikah originalov. Tudi tokrat bomo pogledali kopijo znanega imena.

HSGI Weesatch (ime je izvedenka imena Wasatch, Wee-satch zaradi tega, ker je manj okoren in primeren tudi za nošnjo brez plošč. Izdelan je bil -tudi- na željo manjših uporabnikov) je zgolj del družine, poleg Weesatcha in Wasatcha obstaja tudi verzija Woosatch, ki pa je zgolj nosilec, brez žepov za nabojnike.

lpc proudWeesatch v originalu izdeluje podjetje HSGI (High Speed Gear Incorporated). Dobavljiv je v črni, zeleni (OD), rjavi, ACU in Multicam vzorcu, ter po naročilu in doplačilu tudi v vzorcih, ki si jih zaželi naročnik. V reklamni govorici  pravijo takole:

"Weesatch je podobne zasnove kot Wasatch, le da je manjši. Zasnovan je tako, da je mogoče nositi nabojnike, namenjene M4, AK ter SR25. Material je 1000 Denier Cordura, skupaj pa je sešit s 135/138 najlonsko nitjo. Namenjen je samostojni nošnji, nošnji z dodatnimi balističnimi ploščami ali pa preko zaščitnega jopiča."

Proud LPC
Proud je eno od podjetij, ki se je v začetku ubadal s precejšnjim skepticizmom. Vsaj po mojem je skeptizem razumljiv in potreben. Razumljiv zato, ker se novi proizvajalci pojavljajo in ugašajo tedensko, potreben pa, ker je novosti pač potrebno motriti s kritičnim očesom. Vendar pa se je Proud dobro uveljali na področju replik vrhunke taktične opreme. Weesatcha so nekoliko preimenovali; ime je povzeto po funkciji. V nadaljevanju ga bomo poimenovali LPC.

Konfiguracija izdelka je preprosta in v skladu s filozofijo izdelka, ki jo določa preprostost. Dva panela (hrbtni in prsni), ramenski del tvorijo (podložene) naramnice, zapenja pa se s pomočjo pasu. Izdelava je (presenetljivo) dobra. Šivi so enakomerni in natančno zašiti. Pozitivno presenečenje.
Glede materiala, ki ga Proud uporablja za izdelavo taktične opreme, se krešejo mnenja. Nekateri prisegajo, da gre za lažjo Corduro, drugi pa temu oporekajo in trdijo da imamo opravka z navadnim najlonom. Resnica? Ne vem.
Vendar pa kakovost ni slaba, saj smo izdelek (glede na to, da je ta jopič predpisana oprema) temeljito stestirali, tako v blatu, kot v dežju, na soncu, z nahrbtnikom in brez. Posebno razveseljivo je, da material ni popolnoma nič obledel (Guarder se s tem recimo ne more pohvaliti). Samo medklic: zelena barva, ki jo uporablja HSGI se imenuje "smoke green" in je poseben odtenek zelene. Proud se temu odtenku barve niti ne približa.

Prednji panel, zadnja stran
Prednji panel, zadnja stran. Prostor za namestitev plošč

Konfiguracijo bi lahko opisali kot polodprto. Hrbet je namreč pokrit s panelom, ki hrbet pokriva v popolnosti, tudi sprednji panel pokriva torzo skoraj v celoti. Za zračenje je poskrbljeno ob straneh. Tudi v vročih dneh je nošnja udobna; vsekakor pa je potrebno poskrbeti za uživanje tekočin.

Namestitev je zelo enostavna. Jopič nadenemo čez glavo in na strani zapnemo s Fastex sponko. Jopič se da nastaviti tako po širini (nastavljanje obsega pasu) kot dolžini (na ramenih) in ga je mogoče nastaviti tako za zelo suhe kot za malce močnejše. Ker smo se odločili za tak jopič, lahko sicer obžalujemo izgubo prostora na bokih, vendar pa smo si krivi popolnoma sami. V taisti sklop očitkov sodi pripomba, da ni mogoče namestiti pasu.

Zavihtek (angleško "bib") je mogoče skriti. To storimo tako, da odpnemo dva druker gumba, ki fiksirata zavihek na naramnicah in zavihek zapognemo navzdol, pod del, kjer so nabojniki. Tako sicer izgubimo nekaj prostora (ter možnost namestitve plošč), vendar pa po drugi strani dobimo klasičen taktični opasnik z vsemi prednostmi (in slabostmi!) slednjega. Žal pa tako zgubimo tudi osrednji žep, ki sega do dna jopiča in se zapenja z velcro zavihkom. Slednji je zelo pripraven za nošnjo zemljevida in opomnikov.

Že ime priča, da je jopič zasnovan kot nosilec balističnih plošč. V zavihke pospravimo replike (ali prave) SAPI plošče, jopič je kompatibilen z Molle torbicami. Kanali so prišiti dovolj trdno, da torbice ne opletajo. Kapaciteta "internih" žepov za nabojnike je vsega spoštovanja vredna in že po tem je lahko vsakomur jasno, komu je ta jopič v originalu namenjen- strelcu. 10 nabojnikov za M4/M16, 5 nabojnikov za AK ter 5 nabojnikov za M14/G3 je kar precej. Nabojnike za armalite je mogoče nositi po dva v enem žepu, ostale pa po enega. Poleg tega pa je žep, namenjen MBITR (Multiband Inter/Intra Team Radio) radijski postaji, v sili sprejme tudi dodatne nabojnike. Dobra stran je, da tudi namestitvi dveh nabojnikov v en žep jopič še vedno ohrani linijo in spredaj ni napihnjen.
Ker so zavihki nastavljivi (s pomočjo velcra jih je mogoče krajšati/daljšati), jih je mogoče brez težav nastaviti za uporabo nabojnikov (replik) jurišnih pušk; tudi uporaba nabojnikov za (replike) brzostrelk je mogoča. Zapenjanje je dvojno, z velcrom in druker gumbom.

Proud nabojniki

Kot vsi moderni jopiči ima tudi ta sistem hitrega odpenjanja. Ideja je preprosta, vendar očitno deluje. Za nas pa je manj uporabna: jopiča se znebimo tako, da odpnemo zelo veliki Fastex sponki na prednji strani ter stransko sponko. V teoriji konkretno obtežen jopič pade na tla.

Minusi
Proud BibIma pa jopič dve slabi lastnosti. Vprašljivo je, komu ju gre pripisati- zasnovi ali izdelovalcu. Sem mnenja, da je krivda deljena:

- sčasoma se pasovi odtegnejo in jopič se začne povešati. To je še posebej očitno če je jopič naložen z nabojniki, nastane estetsko in funkcionalno zelo neprijeten "zavihek". Zoper to pomaga namestitev plošč ter občasno zategovanje jermenov. Na sliki levo je to dobro vidno (guba v zgornjem delu);
- blazinice na naramnicah so pripete z velcrom in rade krenejo po svoje. Občasno jih je potrebno popraviti v pravilen položaj- da počivajo na ramenih.

Poleg tega pa so pri izdelavi ubrali nekaj bližnjic in niso v popolnosti prekopirali koncepta, saj je jopič v nekaterih malenkostih (nemoteče) poenostavljen.

Sklep
Jopič ne obremenjuje ramen in je dokaj dobro uravnotežen. Sicer se pozna, da je večina bremena spredaj in precej nizko, vendar polni hrbtni panel težo blaži dokaj dobro. Nošnja z nahrbtnikom je dovolj udobna in ne utruja.

LPC je odličen kompromis. Ker je zasnovan za motorizirane operacije je zelo ozek (spomnimo se, pasu ni mogoče namestiti!) in je zatorej primeren tudi za urbane operacije. Razširljivost mu omogoča, da ga konfiguriramo po želji. Če to spojimo z zelo privlačno ceno ter več kot solidno izdelavo... priporočam.