Saturday September 21, 2019

Arex Izvidniški jopič

V zadnjem času se v airsoftu dogajajo premiki, ki so mi silno všeč - člani Društva za taktične igre so doumeli, da nakup dobre taktične opreme ni strošek, temveč dobra investicija v kvalitetnejši MilSim airsoft. Vsekakor pa se glede na deklarirano usmeritev Društva za taktične igre ni moč izogniti podjetju Arex, ki opremlja Slovensko vojsko. Tako bomo tokrat pod drobnogled vzeli jopič, namenjen izvidnikom (neformalno poimenovan ''Bojevnik- izvidniški jopič''). V grobem se sicer napaja pri Arkitsovih izdelkih (predvsem LRRP Battlevest 1604) ima pa tudi nekaj popolnoma svojskih značilnosti. Zato je govor o kopiji najbrž pretiravanje. Vsekakor pa je jopič proizvod, ki je mišljen za vojaško rabo in tega tudi ne skriva. Niti pri izboru materialov niti pri ceni.

front

Kaj sploh opisujemo?
V osnovi govorimo o mrežastem ''jopiču,'' na katerega so našiti žepi za opremo. Mreža je izdelana iz kvalitetne in gosto tkane niti, ki dobro prepušča zrak in se ne raztrga po prvem plazenju po neugodnem terenu. Ko si prvič nadanemo jopič nam hitro postane jasno, da je mišljen za uporabo na bojišču. Jopič se zapenja na dva načina- z zadrgo in s tremi Fastex sponkami. Zapenjanje z zadrgo je mišljeno za nošnjo brez balističnega jopiča, če pa uporabnik nosi balistični jopič pa se uporabijo Fastex sponke.

Vsi žepi (z izjemo dveh, namenjenih pištolskim nabojnikom- glej sliko spodaj) so skrojeni ''s pokrovom'' (pomeni, da nimajo zgolj zavihka, ampak pokrov, ki žep objema s treh strani). Žepi se zapenjajo na dvojni način, z velcrom ter Fastex sponko, ki jo je mogoče zategniti. To je pomembno predvsem zaradi tega, da kar najbolj zmanjšamo ropotanje opreme znotraj žepov. Je pa dvojno zapenjanje občasno zelo nadležno. Rešitev je preprosta- na velcro žepov, ki jih največ potrebujemo (nabojniki, žep za čutaro) velcro prelepimo (dodatne ''ježke'' je moč kupiti v vsakem boljšem šiviljstvu), tako da se zapira zgolj s Fastex sponko. Hitra in enostavna rešitev, ki pa bi bila lahko vključena v osnovno konfiguracijo. Reduncanca zapenjanja je namenjena temu, da se pri plazenju žepi ne odpro sami.

žepiSeveda pa je jopič dober le toliko, kolikor se dobro počuti uporabnik. Nastavljanje jopiča je za posamenika tukaj osrednjega pomena. Obseg se nastavlja z dvema trakovoma na ledvenem delu. Na ta način se da sicer dobro nastaviti obseg na spodnjem delu trupa, medtem ko je zgoraj (manjšim uporabnikom, temu bomo v nadaljevanju posvetili dodatno pozornost) jopič nekoliko preveč ohlapen. Po višini se nastavlja z velcrom ter trakovi na ramenih. Prav s tem delom pa je povezana prva zamera do tega izdelka, povezana pa je s fizionomskimi lastnostmi nosilca (če je po postavi nekoliko manjši). Če je uporabnik nekoliko manjši to namreč pomeni, da oba zavihka na ramenih tvorita dvojno podlago, kar na prvi pogled ni narobe; problem nastopi, ko roke vzdignemo v višino obraza. Dvojna (zelo široka podloga, ki sicer zagotavlja, da jopič ostane na svojem mestu) namreč pritisne ob vrat. Težava je opazna, če nosimo samo srajco, denimo. To povzroči neprijeten občutek drgnenja, vendar se da preživeti. Vratni del je pač skrojen preširoko.

Pas se nosi pod jopičem. Rešitev upošteva dejstvo, da je oprema pospravljena po (večnamenskih) žepih; pa vendar je na zunanji strani več kot uporaben. Ker govorimo o izvidniškem jopiču je ideja zelo enostavna: omogočati mora 24-36 urno samostojnost izvidnika v sovražnem okolju. Kako to izpolnjuje Arexov izdelek?

Uporabno? Zelo.
Ne slabo. Razporeditev žepov je dokaj instintivna. Žepi za nabojnike se nahajajo tam, kjer morajo biti- spredaj, na dosegu roke. Distančniki v žepih preprečujejo, da bi nabojniki med premikanjem ropotali. Žepi so namenjeni nabojnikom, ki so v originalu kalibra .223 (M16, Famas ipd) ter 7,62×39 (AK). V slednjem primeru pa opozarjam, da jih je mogoče vstavljati zgolj obrnjene ''na glavo,'' zaradi roba na koncu nabojnika. Prav ti robovi pa se utegnejo zatikati pri izvleku nabojnikov. Poseben primer pa so nabojniki za SIG ter G36. Zaradi bradavic, ki omogočajo spenjanje nabojnikov, je mogoče v žepe pospraviti zgolj dva nabojnika.
Na desni strani je v višini prsi večnamenski žep, namenjen nošnji prve pomoči. Žep je žal pritrjen stalno, kar pomeni, da bo strelcem z dominantno levo roko hodil hudo narobe. Na levi strani se nahajajo MOLLE/PALS kanali, ki omogočajo ''nadgradnjo'' jopiča, pa imajo žal dvojno napako:

• Kanali so našiti preohlapno (z Arex patentirano sponko je sicer žep fiksiran precej bolje, kot s klasično MOLLE/PALS sponko. Na ALICE pa kar pozabite).
  • Cordura, ki služi za podlogo, se spodaj viha in krivi, saj se prilagaja telesu. Če to seštejemo z zgornjo alinejo vidimo, da mesta svojega dela ne opravijo najbolje.

ledveniTrije manjši večnamenski žepi so namenjeni manjšim kosom opreme. Dva večja, litrska žepa sta umaknjena na ledveni del. Za dostop se je sicer potrebno nekoliko potruditi, pa vendar nista postavljena tako daleč za hrbet, da bi bilo to nemogoče. Sicer pa sta namenjena nošnji opreme, ki ni nujno potrebna v delčku sekunde. Oba večnamenska žepa je mogoče tudi zatesniti z dodatnim ''dežnim pokrovom'' (slab prevod) oziroma gumiranim platnom, ki se ga zatesni z vrvico. Večnamenska žepa imata v notranjosti našite nastavke za idiotove vrvice, kamor navežemo manjše kose opreme, da jih ne izgubimo. Na pokrovu desne je tudi dodatni žep (ugibam, da za ročno bombo. Airsoft replike ročnih bomb -replike pravih- namreč vanje pospravimo brez najmanjše težave). Vsekakor pa bi naredil krivico, če bi izpustil prostor za svinčnike ter majhno MagLite svetilko. Tudi tu je našit D-obroček, kamor svinčnike (ali drug manjši pribor) preprosto navežemo. Vsi žepi imajo seveda tudi drenažne luknjice.

tok Jopič poleg naštetega še: dva velika notranja žepa na sprednji strani, velik notranji žep na hrbtu in majhen notranji žep na ledvenem delu.Vsi notranji žepi se zapirajo z velcro trakovi, le oba sprednja panela se zapirata za zadrgo in skrivata dodatni prostor za prenašanje tovora oziroma manjših predmetov. Na levi strani se skriva tudi tok za pištolo srednjega gabarita (replike USP, Glock 17 ter Beretta M9 vanj zdrsnejo brez težave). Občutek je nekoliko nenavaden, saj ročaj pritiska ob telo, vendar se ga da navaditi. V notranjosti se skriva še dodatni žepek za nabojnik/žepni nožiček ali podobno. Identičen panel (vendar brez toka) se nahaja tudi na desni strani. Panele zapira kvalitetna zadrga z nastavki za odpenjanje z rokavicami. Ostali žepi so namenjeni shranjevanju zemljevidov ali ostalega papirnatega materiala.

Pa je sploh uporaben?
V airsoftu sicer neuporabna (pa vendar sem preizkusil, če deluje) je zanka za izvlek oziroma ''drag handle.'' Le-ta je nevpadljivo z velcrom pritrjena na podlago. Pas (glej zgoraj) pa mora biti obvezno vstavljen, v nasprotnem primeru jopič zleze čez glavo. Občutek pri nošnji nikakor ni slab, vendar terja, da se nanj navadimo. Vsekakor jopič služi svoji osnovni nalogi- prenašanju vse opreme, ki jo vojak ali igralec airsofta potrebuje v celem dnevu.

Zelo korekten in ambiciozen izdelek. Žal mu do popolnosti malenkost zmanjka. Vsekakor izdelek, ki ima svoje mesto tudi v airsoftu- za resnega in predanega MilSim igralca, ki potrebuje opremo v trenutku (ne, ni časa, da greš ponjo v avtomobil)...