Tuesday September 22, 2020

Splav Tarzan Mk32

Splavov Tarzan model 32 ne pomeni revolucije. Z malenkostnimi spremembami preizkušenega koncepta je Tarzan dobil novo razsežnost, zato menim, da je nov članek popolnoma upravičen. Še preden začnemo z opisovanjem dvaintridesetke, bi svetoval, da si osvežite spomnin ter preberete opise prejšnjih modelov jopiča Tarzan na portalu . Branje in predvsem razumevanje članka bo tako veliko lažje.

Jopič- splošno
Vse jopiče iz serije Tarzan si je mogoče omisliti v dveh maskirnih vzorcih, les in OD (zelen), prav tako so vsi izdelani materiala Kodra. Glede kvalitete izdelave ne bom izgubljal besed, saj je slednji posvečen celoten odstavek v članku o Tarzanu 22.

V bralcu sedaj že raste razumljiva frustracija, češ kaj nas avtor heca? Piše o novem proizvodu, obenem pa me pošilja brat stare članke...

''Ostrostrelsko rame''
Glavna razlika se skriva v obloženih blazinicah na ramenih (t.i. ''sniper pad'' oziroma ''sniper shoulder''). Za razliko od nekaterih zahodnih konkurentov ima podložena oba ramena, tako da je enakopravno poskrbljeno tako za levičarje kot desničarje. Posebej zanimiv pa se mi zdi dodan zelo rigiden trakec Kodre na ramenih, ki mu sprva nisem vedel pomena. Špekulacije so šle v smeri vodila cevke za CamelBak, pa nastavka za svinčnik in podobno.

spredaj

Skrivnost pa je bila odkrita takoj, ko sem si jopič nadel ter prislonil repliko k ramenu. Trakec je namenjen zadrževanju kopita v ramenu, kar je zelo pomembno po dolgotrajnem pohodu, ko se roke nekoliko utrudijo oziroma takrat, ko je potrebno podporno roko (tj. tisto, ki repliko oz. orožje drži za kopišček) za trenutek premestiti. Pogosto se takrat namreč zgodi, da kopito zdrsne z ramena. S tem nastavkom pa to ni mogoče. Enostavno in nadve uporabno!

Razpored žepov
Žepi so v primerjavi z modelom 22 ohranili iste značilnosti (zapenjanje z velcrom, luknje za izpadanje umazanije), nekoliko pa je spremenjena konfiguracija in namembnost. Še vedno velja, da je razporeditev žepov zrcalna:

  • 4 žepi za 8 AK nabojnikov
  • 2 žepa za 4 ročne bombe tipa RGO/RGN
  • 3 signalne rakete
  • osebni (Geigerjev) števec za merjenje radiacije(!)
  • prostor za posodico z oljem za podmazovanje
  • 2 notranja žepa za hrambo dokumentov
  • dodatni ''kanali'' za pritrditev opreme po lastnih željah
  • zanke za namestitev bojnega pasu.

Posebej bi se rad zadržal pri predzadnji postavki- kanalih za pritrditev dodatne opreme. Najprej o poimenovanju- Američani pri modularni taktični opremi -ki kot priča ime omogoča individualno dodajanje torbic- se vodoravni pasovi imenujejo ''channels.'' Odtod poimenovanje kanali.

tokTorej, Tarzan Model 32 ima na levi in desni strani (hrbtne zanemarimo, ker trenutno nimamo opreme, ki bi jo lahko namestili na hrbet) 2 kanala, kamor lahko pripnemo opremo, ki jo drugače nosimo za pasom. Pri zapenjanju preverjeno delujejo ALICE ter MALICE sponke, za PALS sistem pa nisem prepričan, vendar špekuliram, da bi najbrž deloval. Oprema tako počiva precej visoko in občutek ni moteč, je pa nenavaden. Čez čas pa se take nošnje opreme navadimo in ne predstavlja več zadrege. Če za pasom nosimo zgolj tok s pištolo ter čutarico pravzaprav bojnega pasu niti ne potrebujemo.

Zapenjanje je izvedeno spet z zadrgo, ki pa ima to izboljšavo -ki me je pri modelu 22 začela motiti po plazenju čez skalni teren, kjer se mi je zadrga nekoliko zasmilila- da jo sedaj ščiti zavihek iz Kodre, ki se pritrdi z velcrom.

Subjektivno mnenje
Priznam- sem snob, kar se tiče taktične opreme. Pravemu snobu ni vse dobro in občutek pomeni vse. Občutek v Modelu 32 pa je za stopnjo boljši, kot v starem dobrem Modelu 22. Zakaj? Rigidnost zgornjega dela prispeva k tem, da se jopič tesno privije k telesu in pri premiku nudi nekoliko upora. Ne preveč in ne toliko ,da bi bilo moteče, zgolj toliko, da opominja, da je na telesu. Razpored žepov je odlično organiziran in omogoča hitro ter natančno menjavo nabojnikov ali izvlek opreme.

Kakovost Splavovih proizvodov ni bila nikoli vprašljiva- tudi pri dvaintridesetki ni.

zgoraj


Klišejski konec
Glavna zamera pa velja načinu nastavljanja obsega, ki ga niso spremenili. Za to, da so trakovi zategnjeni še zmerom skrbijo kovinske sponke , ki omogočajo da se trakovi premaknejo iz položaja. Rešitev je sicer košček izolirnega traku, kar pa ni najbolj elegantna rešitev- čeprav je lepilni trak del železne opreme vsakega vojaka, kaj šele igralca airsofta. Prav tako -izključno kot igralec airsofta- pogrešam večje žepe, kjer bi lahko hranil opremo. S tega stališča je namestitev žepov za ročne bombe spredaj napaka.

Vse te napake pa niti malo ne ogrožajo sklepa pod črto- priporočam.

Corporal

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information