Monday February 24, 2020

Splav Pionir M23

Da boste zares razumeli ta opis si najprej preberite opis taktičnega jopiča Tarzan M-22, če ga seveda še niste.Najprej razčistimo terminološko poimenovanje: ustreznega prevoda izraza ''chest rig'' v slovenščini ni. Rusko poimenovanje je ''strelski predpasnik,'' sam pa predlagam (oz. resnici na ljubo je izraz predlagal Gorazd) poimenovanje strelski opasnik. Ker si ga pač opašemo-- izraz je izveden po analogiji z ''oprtnikom''.

jopičIdeja strelskega opasnika je precej enostavna: kos močnega materiala, na katerega so spredaj našiti žepi za nabojnike, na straneh pa žepi za potrebščine, ki ga k telesu držita dve naramnici ter pas. To prispeva k manjši širini uporabnika, zato tovrstno taktično opremo uporabljajo predvsem pripadniki oklepnomehaniziranih enot, pa tudi v borbi znotraj zaprtih prostor je koncept zelo uporaben. Zaradi lege na prednji strani prsnega koša je uporaben tudi kot ''poceni'' zaščitni jopič. Seveda pa ima lega tudi nekaj slabih strani, predvsem zaleganje zna biti neudobno, pa tudi bolečine v vratnih mišicah se lahko pojavijo po dolgotrajni nošnji. Dodatna neprijetnost je v tem, da je tak opasnik ''zaključen sistem,'' saj je dodajanje dodatne opreme precej zoprno opravilo- več o tem pa v nadaljevanju. Torej- po precej dolgem uvodu- predstavljam

Splav strelski opasnik model Pionir M23
Pionir je posebej namenjen uporabi v motostrelskih divizijah Vojske Ruske Federacije, kar za bralce uvoda seveda ni presenečenje. S podrobnostmi bom opravil zelo hitro (za razlago pa preberite opis, omenjenega v prvem stavku tega članka): material je Kodra 1000, šivi so dvojno prešiti, vsi žep(k)i se zapenjajo z kvalitetnim velcrom, kar zna včasih biti nekoliko glasna rešitev. Žepi so skrojeni tako, da umazanija ter voda izpadata sami od sebe:

• na sredini se nahaja vodoneprepustni žep za dokumente, obstajata pa tudi plošči izskica jekla oziroma keramike, ki ju je moč namestiti vanj
  • stranski žepi za 10 VOG25 granat
  • stranski žepi za 3 RGO ali RGN ročne bombe z nastavki za pritrditev armirnega obročka, kar omogoča met z eno roko
  • žep za 3 signalne rakete
  • žepi za 8 AK (oz 4 RPK) nabojnikov

Teža opasnika brez opreme je 1000 gramov.

Na spodnji strani so dodane štiri zanke, ki omogočajo pritrditev pasu. Zaradi specifičnega nameščanja jopiča (v nadaljevanju) je nameščanje pasu precej nadležno opravilo.

Jopič v boju
Namestitev opasnika je precej enostavna, terja pa pomoč soborca, še posebej, če so v opasniku nabojniki in ostala oprema. Opasnik se zapne z dvema naramnicama -ki jih je obvezno potrebno namestiti navzkrižno!- s sponkami, ki so popolnoma enake plastičnim sponkam na bojnemu pasu SV. Spodaj fiksiramo še spodnji pas in smo pripravljeni za akcijo. Vse, kar sem napisal za Tarzana velja tudi tu: dva nabojnika v posameznem žepu, skupno število 8+1 v repliki, kar je kar se normcapov tiče ravno prav. Za prvo namestitev si vzemite čas in si opasnik prilagodite tako, da je nošnja udobna in neutrujajoča; trakovi so dovolj dolgi za še takega orjaka. Po namestitvi se trakovi načeloma režejo, sam pa takega greha nad taktično opremo nisem zmogel.

Dejstvo, da je hrbet praktično ''odkrit'' (ga opasnik ne pokriva) je zelo dobrodošlo, saj nas nahrbtnik tako ne žuli. In nekakšen nahrbtnik potrebujemo, saj je nameščanje bojnega pasu skozi 4 zanke zelo zamudno, da pripenjanja ALICE sponk niti ne omenjamo. Sam brez pasu taktične opreme ne maram nositi in težavo rešujem z uporabo usnjenega častniškega pasu, ki je dovolj tanek in ozek, da opremo, ki se pripenja z ALICE sponkami brez odpenjanja namestimo nanj.

uporaba

Nošnja je udobna, naramnice so dovolj mehke, da se ne zajedajo v ramena- na normalnem, 4-5 urnem spopadu. Vsekakor bom pa na dokončno sodbo počakal na kakšen daljši spopad, da si bom ustvaril dejansko sodbo o tem. Nekateri uporabniki namreč poročajo, da so samoiniciativno namestili dodatne blazinice na mesta, kjer je največ frikcije (vrh ramen).

Zaključek
je vedno najtežji. Kaj poreči? Sam sistem taktičnega opasnika ima svoje prednosti in slabosti. Pionir je zelo korekten izdelek, z zelo konkurenčno ceno ter kvaliteto, ki močno prekaša druge izdelke v tem cenovnem razredu. Če vam je koncept všeč- priporočam!