Monday February 24, 2020

Taktični jopič Tarzan M22

Vojska Ruske federacije je v zadnjih letih storila precejšen napredek. Predvsem pouk iz prve čečenske vojne je bil boleč. Neprimerno izurjeni, opremljeni ter motivirani vojaki ne zmorejo naporov bojevanja, zato so pristopili k ponovnemu razmisleku, kako naj bo opremljen in izurjen vojak v motostrelski diviziji. Izurjenosti seveda ne morem komentirati, lahko pa komentiram bojni jopič Tarzan M-22, ki si ga lastim.

Jopiče izdeluje firma SPLAV iz Moskve. Uporabljeni material je Kodra 1000, ruski ekvivalent DuPontove Cordure. Ob prvem ogledu sem dobil vtis izjemne kompaktnosti in udobnosti- občutek me ni prevaral. Ker se pri primerjavi lahko naslonim zgolj na primerjavo s hrvaškim jopičem, naj mi bo oproščeno, če ga bom večkrat primerjal z slednjim.

Tarzan spredaj

Jopič spredaj zapira zadrga, ki je resnično heavy duty. Sam jopič je zadaj popolnoma odprt - kroženje toplote je zagotovljeno in neproblematično. Še preden spregovorim o  konfiguraciji žepov, pa naj omenim, kako so skonstruirani. Zadeva je enostavna, domišljena in uporabna, upam pa, da mi bo uspelo opisati na zadovoljiv način:

Žep- namesto da bi bil ''vreča,'' ki je spodaj prišita ima na spodnji strani tako širok trak, kot je lice žepa, na levi in desni strani pa ni ničesar, tako da je za izpadanje svinjarije ter vode poskrbljeno zelo dobro. Obenem se robovi žepa ne trgajo, kar je bil pri hrvaškem reden pojav. Ševeda pa je na ta način onemogočena hramba manjših stvari v žepih bojnega jopiča. Spodaj se nahajajo trakovi za pritrditev bojnega pasu, ki so impresivno debeli in se spenjajo z velcrom. Celoten jopič daje vtis zanesljivosti in kakovosti.

Konfiguracija
Jopič je narejen ''zrcalno,'' iz dveh panelov:

• 4 žepi (na vsaki strani 2) za AK47/AKM47/AK74 ter ostale izvedenke. Žepi so zasnovani tako, da gresta v posameznega 2 nabojnika. Če je samo eden, obstaja resna nevarnost, da nabojnik izpade.
  • Prostor za pritrditev noža/bajoneta/svetilke itd.
  • 4 žepi za ročne bombe ali bombete VOG 25 za podcevni bombomet. Kot posebej zanimivo značilnost bi želel omeniti žepke za ročne bombe. Le- ti imajo našite trakove, kamor se zatakne žlica ter dodan trak s sponko, ki jo zataknemo v obroček. Tako zadostuje za met ročne bombe le ena roka in orožja ni potrebno odložiti ali drugače izpustiti iz rok. Za airsoft neuporabna, pa vendar zelo zanimiva in inovativna rešitev.
  • Zgoraj se nahajata 2 večnamenska žepa, (v navodilih piše, da gredo v posameznega štirje nabojniki za pištolo Makarov).
  • Na notranji strani je sta velika žepa za prenašanje dokumentov ter podobnega.

Vsi žepi se zapenjajo z velcro trakovi, ki so široki in tesnijo resnično dobro. V odpenjanje je potrebno vložiti precej napora, tako da ni strahu, da bi se žep odpel po nesreči. Bomo pa videli, kako se bodo ''ježki'' obnesli v prihodnosti.

Nastavljivost
Jopič se po obsegu in višini nastavlja s pomočjo trakov, ki se nahajajo na hrbtu. Nastaviti se ga da izjemno hitro in enostavno (zgolj s potegom za trak) in ta nastavitev po zaslugi kvalitetnih trakov in kovinskih zaponk tudi ostane. Glede na to, da si jopič v našem teamu lastijo tudi gorostasi lahko mirno zatrdim, da se ga da nastaviti za še takega velikana. Poskrbljeno pa je tudi za spravilo odvečnih trakov- našiti so namreč elastike, kamor zatlačimo odvečne trakove.
Sam jopič je zelo udoben. Teža (8 normcapov, dodatna oprema, čutara ter tok za pasom) je porezdeljena enakomerno, jopič je zasnovan tako, da ni občutka, da bi nosila zgolj ramena.

Tarzan zadaj

V boju
Prvi resni minus je, da uporabnik tega jopiča potrebuje minimalno 3 nabojnike za normalno uporabo. Zakaj? Kot sem že omenil, gresta v žep 2 nabojnika, 1 pa bi izpadel. Jopič je iz debelega in kvalitetnega materiala, zato sem bil precej v dvomu, kako bo z zaznavanjem zadetkov. Ni strahu: zadetek je skoraj nemogoče preslišati, saj se pok razločno sliši.

Čeprav je jopič zelo prostoren, pa sem ugotovil, da ne bi bilo napak, če bi ga zaključil s nahrbtničkom tipa ''Desant.'' Za dodatno mero avtentičnosti, pač ;)

Zaključek: precej neobičajen kos opreme, ki pa preseneti.