Saturday September 21, 2019

Taktični jopič Hrvaške vojske

Vsak igralec airsofta pride na neki točki do odličite o nakupu sistema, ki omogoča nošnjo dodatnih nabojnikov, bbjev in ostalih potrebščin, ki jih potrebuješ na virtualnem ''bojišču.'' Ta problem lahko rešimo na nekaj načinov, prek sistemov, ki omogočajo pritrditev torbic na oprtnik ter bojni pas (ALICE, MALICE)- lahko pa si omislimo taktični jopič, ki je veliko boljši kot sistem torbic, saj porazdeli tovor precej bolje, obenem pa tudi (po mojem mnenju) izgleda ''bolj profesionalno.'' Na trgu se dobi precej različnih jopičev, v različnih konfiguracijah. Tudi cene so zelo različne, odvisne od proizvajalca (na eni strani Milforce, Tomato, Guarder, na drugi pa Blackhawk, American Eagle, Tactical Tailor, SOE, London Bridge...) in seveda kvalitete. Zaradi cene in dostopnosti sem se odločili za jopič, ki ga uporablja hrvaška vojska. Moram reči, da sem bil impresioniran.

Sam jopič se uporabniku prilagaja tako po dolžini (na ramah nastavljiv trak) ter po obsegu (vrvice na strani). Oborožen sem z repliko AK-47 in AK nabojniki (in ne klipi, opomba urednika!) so veliki in precej nerodni za prenašanje v žepu uniforme. Tudi za to sem z še večjim veseljem pristal na vlogo poskusnega hrčka. Žepi za nabojnike so nameščeni spredaj (na levi in desni so po trije) in so zelo priročni, saj imajo velik zavihek, ki v celoti pokrije nabojnik. Seveda v žep- ki je sicer predviden za AKjeve nabojnike tudi tiste za serije G3, M16, FA-MAS, Steyr- praktično vse v (originalnem) kalibru 7,62 in 5,56 torej. Izjeme pa so nabojniki za strojnice (cal. 9mm; .45ACP ter 5.28- serija MP5, Uzi, Thompson, P90). Prvi in seveda najpomembnejši plus, ki ga lahko pripišemo taktičnemu jopiču, saj se na ta način znebimo vseh torbic za nabojnike ter potrebščine, ki so poprej viseli na bojnem pasu in se zatikali v grmovje, ovirali pri plazenju ter se odpirali ob napačnem času. Zaradi kar 6 žepov za nabojnike si lahko naredimo sistem razporejanja nabojnikov, tako da lahko na slepo zamenjamo nabojnike, ne da bi izgubljali čas s preverjanjem (npr: na levi so polni, na desno se odlagajo prazni). Nabojnike zadržuje elastika, tako da ne izpadejo kar tako.

spredaj

Na spodnji strani se nahajajo trakovi za pritrditev bojnega pasu, kamor lahko pritrdimo čutarico, tok za pištolo ter torbico s prvo pomočjo.

Razporeditev žepov:

• spredaj: 6 žepov za nabojnike, žep za prvo pomoč, 2 večnamenska žepa;
  • zadaj se na križu nahaja žep za večje predmete.
Zadaj

Jopič se zapenja z zadrgo in ima žepe našite na mrežasto tkanino, kar je zelo dobra rešitev, saj rešuje dva, za airsoft precej pomembna problema:
  • zaznavanje zadetkov;
  • dobro odvaja odvečno toploto.

Edini pogojni problem je, da je velcro (''ježki'') pri odpiranju zelo glasen. Torej ta jopič je skorajda idealen za airsoft, tako zaradi cene, kot tudi zaradi nekomplicirane zgradbe. Ni pa seveda oh-in-sploh-hudo-drag-in-lep jopič. Za take stvari je potrebno poseči po izdelkih SOE ali London Bridge.

Brajo