Monday February 24, 2020

Guarder MOD II Body Armour

Balistična zaščita vojakov je stalna skrb, ki jo lahko zasledimo skozi zgodovino. Debel usnjen oklep, ki ga puščica ne prebije; verižna srajca, ki zaustavi meč; jekleni prsni oklep vojaka iz prve svetovne vojne in moderni neprebojni jopič imajo skupno skrb: zaščititi uporabnika pred energijo, ki jo sprosti telo, ki zadane nosilca. Seveda se spreminja tehnologija- pa še nekaj je značilno: če so včasih zaščito imeli zgolj tisti, ki so si jo lahko privoščili s svojimi sredstvi pa so sedaj zaščitna sredstva izdana vsem.

Američani so bili vedno ponosni na dejstvo, da svojim vojakom dobavljajo najboljšo opremo, ki jo je trg sposoben ponuditi; ali je temu res tako, pustimo vnemar. In eno glavnih podjetij, ki je specializirano za osebne zaščitne sisteme je Point Blank Body Armor.

Point Blank F.S.B.E (Full Spectrum Battle Equipment)
Nastanek sistema FSBE je sprožil tragični dogodek, ko je utonil vod izvidnikov Mornariške pehote, ki se niso dovolj hitro mogli rešiti neprebojnih jopičev po strmoglavljenju helikopterja v morje. Sistem FSBE je tako nadomestil prejšnji sistem CQBE (Close Quarters Battle Equipment) in pomeni bistveno izboljšavo koncepta. Tako pri udobju uporabe kot tudi pri balistični zaščiti.

fsbe

Prednosti, ki jih navaja proizvajalec so:
  • stransko nameščanje: celoten sistem si namestimo tako, da si jopič nadenemo čez glavo, zalepimo velcro in zapnemo Fastex sponko
  • sistem za hitro odstranjevanje- z enim potegom na ročice se sprosti sistem, ki s pomočjo zank (ki jih prepletajo pletenice) omogočijo, da se s potegom za panel (pravi pa zaradi teže plošč kar sam pade narazen) dobesedno izlupimo iz jopiča. V airsoftu je to neuporabna lastnost; pa tudi ponovno nameščanje je precej zamudno.
  • razširljivost s standardoma MOLLE in ALICE
  • pri orignalu kevlar v notranjosti ustavi krogle iz 9mm pištol in granatne drobce. V airsoftu seveda nima zaščitnih lastnosti.
  • pri pravem je mogoče odstraniti balistično zaščito ter ga prenesti v novo prevleko v poljubni barvi. Na ta način se močno zmanjšajo stroški, kaj prevleka stane nekaj 10 USD, kar je le delček cene celotnega sistema (500 USD brez plošč).

Guarder MOD II Body Armor
Najprej poimenovanje: Guarder ima nekoliko samosvoj način označevanja izdelkov. Brez dvoma zaradi tega, ker jih skrbi prodaja na ameriškem trgu. Lahko rečemo da je Guarder MOD II Body Armour popolna kopija Point Blankovega sistema FSBE. In to dobra kopija. Uporabljeni materiali so kvalitetni, saj govorimo o kakovostni korduri, pa tudi delo ne zaostaja. Vendar več o tem v nadaljevanju. Dostopni sta dve velikosti jopičev L (large, velika) in XL (Xtra Large, zelo velika). L zadošča za ljudi povprečne postave (tja do 180 cm, višji pa naj se raje ozro po XL verziji.
Recimo, da nas zanima predvsem dvoje: razširljivost in uporabnost. Kar se tiče razširljivosti lahko nekoliko karikirano rečemo, da bi za zapolnitev vseh MOLLE kanalov potrebovali kar nepremičninskega posrednika. Zaradi stranskega odpiranja ne izgubljamo prostora s sredinsko zadrgo. Pri tem, kako dobro bodo žepi na jopiču fiksirani je precej pomembna kakovost dela pri šivanju kanalov. Če so kanali našiti ohlapno, bodo žepi opletali in uporaba bo neprijetna. Guarder pa se tu obnese bleščeče, saj je namestitev žepov opravilo, za katerega si je potrebno vzeti kar nekaj časa. Kot smo že napisali je prostora precej in vsak si lahko prilagodi razporeditev žepov po svojih željah. Nameščeni žepi pa se ne premikajo in ne ovirajo premikanja.

sistem
Sistem za hitro odpenjanje: zgoraj zanka, s potegom katere odpnemo sistema na bokih (levo) ter ramenih (desno)

Guarderjeva replika premore tudi ročaj za izvlek. Uporabe ne priporočam, saj dokazano ne zdrži teže človeka in boste jopič uničili. In prav tukaj se poraja vprašanje kakovosti: kot smo že večkrat napisali, Guarder je sinonim za kakovost. oporabljeni so kakovostni materiali, tudi šivanje je izvedeno kvalitetno. Izdelek tudi pri nekoliko trši uporabi v airsoftu ne bo razpadel.

sestavljenRigidnost jopiča ni slaba in stoji tudi brez nameščenih plošč- uporabimo lahko doma narejene plošče, še boljši pa je nakup replik SAPI plošč izdelovalca Toy Soldier; komična možnost pa je nakup pravih plošč. Namestitev je enostavna: odlepimo velcro, namestimo plošče in zapnemo velcro nazaj.
Ker govorimo o repliki neprebojnega jopiča je jasno, da je njegova funkcija ščitenje vitalnih organov. Pri tem pa imajo izdelovalci zaščitnih sredstev približno enake težave kot izdelovalci tankov: kako čim bolj povečati zaščito pri čim manjši izgubi mobilnosti? In tako kot pri tankih je tudi pri taktičnih balističnih sistemih odgovor modularnost, ki pa se ga na tem mestu ne bomo dotikali. Razmerje med mobilnostjo in zaščito so rešili na najboljši možni način: jopič se nosi zelo visoko, trebuh tako sploh ni pokrit. Vendar pa se je zato mogoče zelo hitro premikati in prepogibanje, zaleganje in plazenje ne predstavljajo težave. Torej, spodnji del torza je prost in nezaščiten. Pasu se na FSBE ne da pripeti, seveda pa nam nihče ne preprečuje, da ustrezno trd in rigiden pas ne namestimo sami ter nanj obesimo potrebščine, ki jih potrebujemo.

Ker govorimo o repliki neprebojnega jopiča in zaradi narave stvari (debeline, možnih dodanih plošč) bodite prepričani, da vas bo jopič zelo ogreval. Predvsem poleti ne pozabite na rehidracijo. Poleg tega pa zaznavanje zadetkov zahteva več naporov kot navadno.
Kaj pa zamere? Glavna zamera gre predvsem velcru na straneh. Obe polovici se namreč odpreta in zalepita z velcrom, nato se pa še namesti fastex sponka. Vendar pozor: ce pri nameščanju ne boste popolnoma natančno zalepili obeh polovic skupaj boste scufali srajco ali jakno. Drugih večjih zamer pa ni. Kar ni čudno: dober izdelovalec kopij je posnel dober original. Če bi bilo z vsemi stvarmi v airsoftu tako enostavno.
Ali potrebujete Guarderjevo repliko FSBE? Odgovor je v stilu igre. Če je igra prilagojena MilSim miselnosti, če se upošteva uporaba neprebojnih jopičev, ki zahteva posebej prilagojena pravila. Odgovor na to pa naj poda vsak sam.
Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information