Monday June 18, 2018

Nabojnica Bulle P90

Maruijeva replika P90 je relativno priljubljena. Kompaktnost ter priročnost -ki sta seveda posledica zasnove prave in ne airsoft replike, da ne bo pomote- prispevata k pogostnosti, predvsem v MOUT okolju. Ima pa nekaj slabosti, ki smo jih pograjali tudi v opisu replike TM P90, ki se ga najde na naši strani.

Nabojniki so sicer lepota-bili so prvi, ki so imeli vložene lažne nabojčke. Problem pa je predvsem dolžina. Nekaj časa smo se tolažili, da bodo odgovor HiCapi, ki pa so se izkazali s silno nezanesljivostjo, itak pa v MilSim airsoftu nimajo česa iskati. Torej, kaj izbrati za prenašanje nabojnikov za repliko P90?
Možnosti je seveda več:

• nekateri jopiči omogočajo nastavitev dolžine zavihka. Če je jopič namenjen nošnji nabojnikov za AK, zmanjka le malenkost, da ga ni mogoče zapeti. Če je zavihek mogoče podaljšati je problem rešen;
  • nenamenske torbice. Obstaja cel kup torbic, ki so dovolj globoke, da je v njih mogoče prenašati tudi tako dolge nabojnike. Težava je ravno v nenamenskosti. Nabojniki ropotajo, v nekaterih primerih so potrebne spremembe na zavihkih.
  • namenske torbice, namenjene nabojnikom P90. Prava rešitev. Pri hitrem pregledu trgovin v Hong Kongu je mogoče najti precej tovrstne opreme. Vendar pa imena kot so Miltech, Tomato ne ulivajo ravno presežka zaupanja. Vsaj meni, ki sem njihove polizdelke že uporabljal.

Seveda pa tovrstne nabojnike izdelujejo tudi priznani izdelovalci. Težava je seveda v ceni, še bolj pa v dostopnosti. Le redke trgovine v Evropi take izdelke ponujajo, če pa jih, je njihova cena astronomska.
Kaj pa srednja pot? Brez dvoma obstaja kakovosten in ne predrag izdelek!bulle

Torej, kaj imajo na ''flektarnu?''
Podjetje Flecktarn.co.uk uživa odličen ugled dobavitelja poceni in kakovostnih izdelkov. To priča tudi nagrade ASCUK (Airsoft Community UK) za najboljšega britanskega trgovca v letu 2004.

Nabojnico, v katero je mogoče varno pospraviti dva nabojnika je mogoče kupiti v vseh najbolj (ne)običajnih barvah: črni, OD, nemškem Flecktarn vzorcu, britanskem DPM ter danskem vzorcu M84. Izdelani so iz Cordure, na notranji strani je OD verzija gumirana. Po zagotovilih proizvajalca je izdelek v vsaki posamezni barvi obdelan tako, kot so torbice, ki jih vojaki posamične vojske dobijo v dotaciji.
Po zagotovilih je nabojnica izdelana po vojaški specifikaciji, kar pomeni da prenese tudi grše razmere. Izdelek je tudi impregniran s sredstvom, ki vpija IR žarke. To seveda pomeni, da ga ne čistite tako, da vržete v pralni stroj, pač pa z mlačno milnico ter ščetko.
muhaNa dnu sta dve veliki drenažni luknji, ojačani z neti. Letošnje poletje drenažne luknje (odvod vode, izpadanje smeti) pridejo še kako prav. Žal. K izdelavi ni pripomb. Šivi so enakomerni in ne ''preskakujejo.''

Edino, kar me nekoliko moti, je hrbtišče izdelka. Izdelano je iz nekakšne plastike, ki sicer odlično ohranja rigidnost torbice (kar je pri tako dolgem nabojniku nujno potrebno) pa vendar se je pri transportu v robu nekoliko ''nalomil.'' Plastična podlaga pa omogoča lepo ''drsenje'' nabojnika po torbici. Priporočam, da ga vstavljate s prednjo (polkrožno) stranjo navzdol, ležišče BBjev naj bo obrnjeno nazaj.
Nabojnik gre v torbico precej na tesno- kar je dobro in slabo. Dobro zaradi tega, ker ni gibanja nabojnika v ležišču, slabo pa, ker je vstavljanje precej počasno. Ustje je prešito in drži obliko. Vsekakor pa je vstavljanje porabljenega nabojnika bistveno prepočasno in nikoli ne boste dosegli hitrosti nekoga, ki uporablja AK ali armalite nabojnike. Potrebno je razmisliti o vreči za odlaganje porabljenih nabojnikov, v najslabšem primeru pa temu lahko služi tudi srajca, ki ima odpete vrhnje tri gumbe.

Zapenjanje in odpenjanje je izvedeno z sistemom ''španske muhe'' (res, temu se reče tako). Klasična zaponka, ki jo že poznamo ima to prednost, da je popolnoma tiha ter izključuje možnost naključnjega odpetja. Pa vendar- tudi če je zavihek odpet je možnost, da izgubimo nabojnik minimalna, saj počiva zelo globoko in kot smo ugotovili, gre v torbico precej na tesno.
Izdelek omogoča različne načine pripenjanja, od ALICE sponk, nemških adapterskih sponk, ter AREXove sponke, ki jo uporabljam tudi sam. Na zadnji strani pa so kanali prišiti tako, da je mogoča nošnja skozi pas. Ko izbirate mesto, kjer boste nosili torbico, bodite pozorni predvsem na:

• dostopnost (in posledično hitrost) izvleka nabojnika
  • nabojnica mora biti zaščitena pred nehotenimi udarci v ovire in nameščena tako, da nanjo ne zalegamo.

Trije stavki
Poceni, kvalitetno in zanesljivo. Praktično vsi uporabniki so nad izdelkom dovolj impresionirani, da ga brez izjeme priporočijo tudi drugim. Tudi jaz ne bom izjema. Priporočam. Ah, stavkov je pet.

Povezave:
Flecktarn Bulle P90 Magazine Pouch, Olive