Saturday April 20, 2019

ACTION Tritočkovni jermen Model M15R

Izdelke podjetja ACTION smo že dodobra preizkusili in z njimi imamo več kot dobre izkušnje. Imeti besedo pri tem, kako naj bo izdelek konfiguriran, je neizmeren užitek. Vsekakor večji, kot nakup in uporaba azijske taktične opreme, ki je pogosto sumljive kakovosti.

Jermen Model M15R (Rifle) je narejen iz 2,5 cm širokega najlona v zeleni (OD) barvi, ki je dovolj rigiden, da se ne zvija. Pri jermenu je to gotovo najbolj pomembna lastnost. Jermen, ki se zvija in mečka je neudoben, ker se zatika ob opremo in ne drsi ob telesu, pa je tudi uporabniku nevaren.

jermen1

Pripenjanje na prednje pritrditveno mesto je prepuščeno uporabniku, izvesti ga je možno na dva načina- s pomočjo traku in kovinskega gumba ali pa s karabinom. Ponavadi se uporabi -vsaj na orožjih/replikah, ki nimajo dodatnega montažnega pritrditvenega mesta- kar prednji merek. Netni gumbi repliko zavarujejo dovolj varno, da se lahko posvetimo izvajanju naloge in nas ne skrbi, da bi replika zaorala po tleh. Pri namestitvi pa je potrebno biti pozoren na to, da jermen ne zastira namerilne slike, kar bomo v nadaljevanju še omenili. Pripenjanje na kopito je izvedeno z dvema netnima gumboma, ki kopito tesno ovijeta in se ne premikata (CA, delaš zapiske?). Prečno našit kos najlona preprečuje, da bi jermen zdrsnil s svojega mesta. S tem pa je povezana tudi domala edini resni prigovor izdelku - namestitev tritočkovnega jermena preprečuje hitro menjavo baterije, saj je potrebno jermen odpeti, da imamo neomejen dostop do prostora za baterijo. Seveda pa ta ugovor ni najbolj resen - velika, 3000 mAh baterija mora zadostovati za celodnevno uporabo.

jermen2Poleg nastavljanje po dolžini se nastavlja tudi obsega zanke, ki gre okoli telesa. To se stori s preprostim premikom plastične sponke, ki deluje kot omejilec premikanje prednjega (premičnega) dela. Še enkrat ponavljam, da si za nastavitev vzemite čas.
Kot vsi dobri tritočkovni jermeni ima tudi ACTION tritočkovni jermen funkcijo hitrega odpenjanja. Le-ta omogoči preprosto prekinititev velike zanke, ki gre okoli torza. Na ta način se lahko zelo hitro znebimo replike, ko gre kaj narobe (padec, gosto grmovje, zahtevnejše manipuliranje z orožjem/repliko). Funkcija hitrega odpenjanja deluje in to to dobro. Če mislite, da jo nikoli ne boste potrebovali... se motite. Že na prvem spopadu sem se pri grdem padcu na poledeneli strmini na ta način znebil replike, ki bi se drugače gotovo zlomila.

Glavna zamera večini tritočkovnih jermenov je uporaba v urbanih (MOUT) situacijah, kjer je potrebno pogosto menjati ramo, v katero je oprto orožje/replika. Ker sta pritrditvena mesta ''na vrhu'' je tranzicija iz levega v desno rame zelo enostavna. Preprosto nastavimo jermen tako, da ima več prostega hoda (z enostavnim premikom dvojne D plastične sponke) in merjenje iza vogalov postane instinktivno, tudi z nameščenim jermenom. Pri se je potrebno nekoliko poigrati, da na prednji merek jermen namestimo tako, da se zvije ob prednji merek in kopišček in ne zastira namerilne slike.

Vsi običajni položaji za nošenje delujejo odlično z izjemo plezalnega položaja, saj se replika ne obrne popolnoma v stran in nekoliko žuli. Vendar se bo veliko večino časa replika nosila ''v patruljnem položaju,'' udobno spuščena tako, da je pištolski ročaj ob boku, kopito pa pod komolcem, vse skupaj pod kotom 45° proti tlem. Z repliko v tem položaju potrebujemo približno tretjino sekunde da repliko vzdignemo in poravnamo merke v smeri tarče.
Še nasvet- jermen si nastavite šele takrat, ko imate na sebi vso opremo, ki jo nameravate nositi. Če uporabljate več različnih oprem (MOUT, patruljno itd.) uporabite drobni trik- na jermenu si s flomastrom označite položaj sponk.

V primerjavi s Classic Army ter KMjevim tritočkovnim jermenom (lastim si oba) lahko rečem, da je tritočkovni jermen ACTION popolnoma druga pesem. Vidi se, da primarna vloga ni namenjena za airsoft, pač pa je namenjen precej bolj resni aplikaciji. Jermen je nujno potrebna oprema. Omislite si ga... in to kvalitetnega. Užitek igranja s kvalitetno opremo je tako samo še večji.