Tuesday February 19, 2019

Balistični jopiči v airsoftu

Človeštvo se je v svoji zgodovini (ki je pravzaprav zgodovina vojn s precej kratkimi intervali miru) vedni iskalo sredstvo, ki bi omogočilo taktično prednost s tem, da ga ne bi prebilo nasprotnikovo orožje. Vikingi so uporabljali večplastno usnje; srednjeveški vitezi 50 kilogramske oklepe... vse do množične uporabe umetnih materialov med drugo svetovno vojno. Danes so najpogosteje uporabljeni materiali Kevlar, Aramid, Twaron in drugi. Funkcija je pri vseh podobna: onemogočiti penetracijo izstrelka ter ublažiti udarec (topa travma).

Pravi jopiči...

so povečini vroči, neudobni ter omejujejo gibanje. Vendar rešujejo življenja. Velika večina poškodb na modernem bojišču povzročijo taki ali drugačni drobci, zato je zaščita glave (čelada), oči (taktična zaščitna očala) ter torza (balistični jopič) nujnost. No, pa še nekoliko o poimenovanju: neprebojnih jopičev ni. Jopič s še tako visoko zaščito bo slej ko prej odpovedal. Vsekakor pa nudi možnost preživetja. In včasih je tudi to dovolj.

Danes se za označevanje uporablja sistem, ki ga je razvil ameriški Nacionalni pravosodni inštitut (NIJ- National Institute of Justice). Na tem mestu ga navajam zgolj za referenco, saj so za primerjavo te številke pogosto navedene tudi pri replikah balističnih jopičev (zgolj kot demonstracija, seveda!). Poleg tega pa nobenemu ne bo škodilo, če jih prebere (opisi so močno poenostavljeni, vendar dovolj razumljivi za našo rabo):

prikazNIJ LEVEL I
Ščiti pred kroglami kalibra .22

NIJ LEVEL IIA
Ščiti pred kroglami 9mm (reducirane polnitve) ter .40 S&W

NIJ LEVEL II
Ščiti pred kroglami 9mm (visoke hitrosti) ter .357 Magnum

NIJ LEVEL IIIA
Ščiti pred kroglami .44 Magnum, ter kroglami iz brzostrelk

NIJ LEVEL III
Zadrži krogle iz pušk z visokimi hitrostmi, do 7,62×51

NIJ LEVEL IV
Ščiti pred kroglami, ki imajo prebojne lastnosti (prebojno jedro, visoke hitrosti)

Večja raven zaščite po pravilu pomeni večjo težo, zmanjšano mobilnost ter dodatno okornost.

Vojaški jopiči

Vojaški jopiči morajo zadostiti specifičnim zahtevam, ki jih nalagajo vojaške naloge. Po pravilu vojske ne uporabljajo jopičev, ki nudijo manjšo zaščito kot je NIJ lvl III. NIJ standard ne vključuje tako imenovanega testa V050, ki vključuje obrambo pred drobci. Vojakom je pomemben vsak gram teže, zaradi tega so se pojavile nekatere inovacije in spremembe v primerjavi s policijsko/civilnimi jopiči.

Material nosilca

Nosilec ponavadi ne nudi balistične zaščite, saj je izdelan iz najlona. Seveda mora tako jopič kakovost izdelave kot tudi uporabljeni materiali biti nadpovprečni, da zdržijo težo plošč ter grobe terenske zahteve.

Dodatek PALS/MOLLE/MALICE kanalov

Da ne bi podvajali teže in še dodajali plasti opreme, ki bi še dodatno kvarila udobje so na nosilce dodani PALS/MOLLE kanali, s katerimi je mogoče jopič skonfigurati po želji in nalogi uporabnika. Več o PALS/MOLLE/MALICE pa v članku o opremi.

Uporaba plošč

Uporaba izmenljivih plošč (plošče je mogoče menjati odvisno od naloge oziroma zahtevane mobilnosti) se počasi prebija tudi v policijsko/civilno rabo, saj na ta način odpravimo potrebo po uporabi šok podlage (ki ublaži udarec). Plošče so ponavadi keramične (v preteklosti iz specialnih jekel, Rusi ter Američani so celo uporabljali titan). Plošče sledijo razporeditvi po NIJ standardu, na tem mestu pa (za uporabo v airsoftu, seveda!) se je pametno zapomniti kratico SAPI (Small Arms Protection Insert), s katero se označuje standard plošč, izdelanih iz kompozitnih materialov, namenjenih zaščiti pred lahkim pehotnim orožjem. SAPI plošče so namenjene tudi zaščiti ''mehkih'' vozil, kot so Hummerji in tovornjaki, seveda pa je drugačen format teh plošč.

Opomba: Tukaj nisem zahajal v opise posameznih sistemov, kot so sistem Interceptor (USMC), RBA (Ranger's Ballistic Armor- 75 regiment Rangerjev) ter drugih.

...in njihove replike

Praktično vsi izdelovalci taktične opreme pod svojo blagovno znamko izdelujejo replike neprebojnih jopičev (Guarder, G&P, Just in še mnogi drugi). Njihova skupna lastnost je, da se zgledujejo po ''pravih'' jopičih, ki so v uporabi ter pomanjkanju realističnih plošč, ki bi jih bilo možno namestiti v zato namenjene žepe.

Problem uporabe neprebojnih jopičev je dvojen:

- pregrevanje uporabnika (jopiči namreč odlično zadržujejo toploto)
- zaznavanje zadetkov (zaradi tega jih priporočamo zgolj izkušenim igralcem).

Obenem pa se zastavlja vprašanje ponovnega vstopa v igro (respawna, po domače). V okviru Društva za taktične igre to rešujemo z krajšim časom čakanja na vstop v igro. Izkušnje kažejo, da kakršnokoli odstopanje od koncepta ''1 zadetek- izločitev'' pomeni težave na dolgi rok. Samo tako lahko dosežemo po eni strani dovoljšnje ''penaliziranje'' izločitve, po drugi strani pa ''nagrado'' za nošenje dela opreme, ki je težka in vroča (vendar realistična).