Wednesday October 17, 2018

Taktična oprema

Airsoft lahko igramo na več različnih stopnjah. Nekaterim zadošča že replika s HiCapom in maskirni kombinezon, drugi pa niso zadovoljni niti z 400 USD vrednim taktičnim sistemom.Vsaj zame je iskanje ter izbiranje opreme več kot pol zadovoljstva, verjamem pa, da je v Društvu za taktične igre takih še več. Vsem tistim, ki še iščejo svojo ''nišo'' pa je namenjen pričujoči članek, ki bo zgolj površno preletel različne možne načine prenašanja bremena. Po večini so različni tipi opreme že opisani in bralcu svetujem, da nekoliko pobrska po Portalu. Obstaja velika verjetnost, da bo podroben opis ponudil dodatne informacije, ki ga zanimajo.

Mejhen intermezzo: bojna oprema se deli v opremo prve, druge in tretje linije.

1. linija: Oprema, brez katere sploh ne smemo biti- uniforma, zaščitna sredstva
  2. linija: Oprema, ki boj naredi mogoč- sistem za dodatne nabojnike, rokavice ipd. - tema pričujočega članka
  3. linija Oprema, ki omogoči podaljšano bivanje na terenu brez možnosti zagotavljanja logistične podpore (nahrbtniki, šotori, kuhalniki in podobno).

Katere parametre je potrebno upoštevati?

• Količino nabojnikov ter njihova vrsta (AK, M16, G3, MP5 etc). Pri tem upoštevajte, da uporaba nabojnikov v žepkih, ki zanje niso namenjeni lahko vodi k izpadanju opreme, kar -kot si najbrž prestavljate- ni najbolj zaželjeno.
  • Dodatna oprema (čutarica, tok za repliko pištole, torbica s prvo pomočjo). Kje boste nosili dodatno opremo? na jopiču ali za pasom? V nahrbtniku? Mora biti nahrbtnik integriran z opremo?
  • Katero vojsko emulirate- če sploh? Pomembno pri izbiri izdelovalca ter vzorca, v katerem je oprema.

Za ''High Speed, Low Drag'' (''Velika hitrost, majhen upor- nosilno geslo reklamne kampanije vrhunskega izdelovalca HSGI- odtod se vse specialne enote imenujejo ''High Speed'') opremo velja, da je draga. Zelo. Pogosto celo preveč. Zakaj je temu tako? Vsekakor gre ceno pripisati izboru materialov. Tako DuPontova kordura kot kvaliteten najlon sta draga. Poleg tega pa gre visoko ceno pripisati tudi dragi delovni sili, saj vsa vrhunska podjetja šivajo bodisi v Ameriki bodisi Evropi. Podjetja, ki so eksperimentirala s (poceni) azijsko delovno silo, so se opekla (zadnji med njimi je bil Arktis).

Vse pa je odvisno seveda od tega, kakšen način igre ste si izbrali. V DTI velja, da je izbor dodatne opreme prepuščen posamezniku. Kakšne možnosti sploh obstajajo?

Bojni pas z oprtnikom
Najstarejši ter najpreprostejši način prenašanja opreme. Pa tudi najslabši?

Ne.

V grobem (vsaj toliko, kolikor nas zanima tale pregled) nas predvsem zanima standard ALICE (All-Purpose-Lightweight-Individual-Carrying-Equipment). Sicer obstaja tudi nadgradnja v standard MALICE, pa vendar je vsaj v Evropi precej redka. Oprema je razporejena za pasom, običajni razpored je 2 čutarici, 2 torbici za nabojnike, tok za pištolo (z integriranim žepom za nabojnik), ki ga fiksirajo naramnice. Pri namestitvi naj opozorim, da mora biti višina nastavljena tako, da pas objame boke čez medenične kosti. Običajno je namreč nameščen previsoko.

Še nasvet: če iščete bojni pas z naramnicami se ozrite po starejšem tipu H (poimenovanje se nanaša na vzorec, ki ga naramnice tvorijo na hrbtu). Le-ta nudi bistveno bolj stabilno platformo kot novejši model Y, kakršen je trenutno v uporabi tudi v SV.

Ta platforma nudi dobro možnost nadgradnje, govorimo lahko celo o omejeni modularnosti. Vsekakor pa je na udaru kakovost sponk, ki morajo zdržati tudi največje obremenenitve. Pri postavljanju opreme pazite na to, da je oprema postavljena čim bolj na bok oz hrbet.

opremaoprema

Levo bojni pas z oprtnikom, desno taktični nosilni oprtnik (LBV). Slike so ''eksotične,'' predvsem zaradi tega, ker so skenirane iz priročnikov ameriške vojske

Taktični nosilni oprtnik (LBV - Load Bearing Vest)
Taktični nosilni oprtnik (še en smiselni prevod izraza, za katerega v slovenščini še nimamo izraza) pomeni sintezo koncepta bojnega jopiča ter pasu z naramnicami. Relativno široke naramnice nosijo ti. panele (plošče), na katere so žepi pritrjeni bodisi fiksno bodisi modularno.

Kot tak je precej bolj odprt kot klasični jopič (zgolj izjemoma se zapenjajo z zadrgo, najbolj pogost način zapenjanja so plastične ali kovinske sponke), zaradi zasnove, ki objame torzo pa predstavlja tudi precej bolj stabilno bojno platformo, kot klasični bojni pas.

opremaStrelski opasnik
je poslovenjen angleški izraz ''chest rig'' ter prilagoditev ruskega izraza slovenskemu jeziku. Po mojem mnenju je prevod dovolj korekten, da ga lahko uporabimo tudi v tem članku. Opasniki počivajo na sprednjem delu torza, hrbet je razkrit (če odštejemo tri pasove), ki fiksirajo opasnik na telo.
Strelski opasnik (opis Pionirja si preberite tu) je bojno potrditev oprema doživel v Vietnamu, kjer so pripadniki Severnovietnamske vojske uporabljali preprost izdelek, izdelan iz gosto tkanega bombaža.
Za strelske opasnike velja, da so namenjeni uporabi tam, kjer je zaželjeno, da je vojak ''čim ožji'' (uporaba v oklepnih vozilih, denimo). To pa seveda pomeni, da je oprema skoncentrirana na sprednjem delu torza, kar pri slabo zasnovanih modelih pomeni zelo boleče zaleganje.

Bojni (oz. taktični) jopič
Bojni (vsaj v Evropi je naziv ''battle vest'' bolj uveljavljen, Američani pa jim pravijo ''tac vest'') jopiči so -kot ime priča- zasnovani v obliki jopiča, ki objame celotni torzo.Relativno zaprta oblika pomeni, da se bo telo v bojnem jopiču segrevalo neprimerno bolj, kot pri ostalih rešitvah prenašanja taktične opreme. Bojni jopič se ponavadi zapenja z zadrgo, zaradi zaprte zasnove je pogosto kombiniran z mrežastim materialom, ki vsaj delno omogoči kroženje zraka.

Na Portalu si lahko preberete več opisov jopičev različnih proizvajalcev.

Modularnost bojne opreme
Modularna oprema je trenutno zadnji krik v razvoju taktične opreme in vsaj trenutno predstavljajo vrh ponudbe. Ker je ponudba vrhunskih jopičev zares bogata, se ne bom izgubljal v podrobnostih, pač pa bom opisal zgolj generalne značilnosti teh jopičev. Kot primer bom vzel standard MOLLE (Modular Lightweight Load-Carrying Equipment) v verziji 2, ki ga trenutno uporabljajo oborožene sile ZDA:

oprema

Modularni jopiči imajo to prednost, da ga lahko konfiguriramo po svojih željah -in kar je še pomembneje- po nalogah, ki so nam zadane. Standardni modularni sistem sestavlja nosilec (ang. carrier), ki ima predvidena pritrditvena mesta za žepe. Pritrditveni standard je sistem PALS, nanj pa lahko pritrdimo tudi sisteme ALICE in MALICE. Pritrjevanje je izvedeno na našita pritrditvena mesta, imenovana kanali.

Zadnja rešitev je nameščanje žepov na kanale, ki so našiti na neprebojnih (natančneje balističnih) jopičih. Na ta način je vojaku zagotovljena določena raven zaščite, nosilni sistem pa se ne podvaja.

Vse je odvisno seveda od tega, kakšen način igre ste si izbrali. Vsaj zame je iskanje ter izbiranje opreme več kot pol zadovoljstva, ki ga občutim pri airsoftu. Če sem s pričujočim člankom še koga navdušil za nošnjo prave, kvalitetne, brezkompromisne opreme je namen dosežen.