Sunday August 19, 2018

Kolenčniki Blackhawk International Hellstorm

Začetek tega članka se bo sicer bral kot Grunfove prigode (saj veste, znameniti strip Magnusa&Bunkerja Alan Ford), pa vendar bom ta članek pričel z osebno peripetijo, ki najbolje demonstrira uporabnost kolenčnikov. Spomladi leta 2003 smo se udeležili operacije Triveneto 2003. Potekala je na kraškem terenu, varljivo pokritem s travo, spodaj pa so bili kot britev ostri kamni. V prvem kontaktu - ki se je zgodil 10 minut po začetku - sem pri zaleganju zadel ob kamen, ki mi je 1. raztrgal hlače na kolenu 2. pustil omembe vredno črnico, ki ni izginila kak mesec 3. ob udarcu v koleno povzročil precej hude bolečine.

kolenčniki

No, iz dolgoveznega uvoda ste gotovo spoznali, kakšen da je namen kolenčnikov trojen:

• ščitijo kolena pred udarci
  • ščitijo uniformo pred obrabo
  • omogočajo stabilen in udoben klečeč položaj na manj ugodnih podlagah (trnje, ostro kamenje itd).

Blackhawk v Društvu za taktične igre ni nepoznan izdelovalec. Kar nekaj kosov opreme člani uporabljajo z zadovoljstvom. Še vedno velja (med poznavalci pa ima Blachawk Industries še za kanec slabši ugled) da se BHI uvršča na najnižji klin lestvice kvalitetnih proizvajalcev... Kaj torej določa dober taktični kolenčnik?

v embalaži1. Ne omejuje gibanja - pretirano

Bodimo popolnoma pošteni- če si pripnemo na koleno četrt kilograma plastike in pene nekako ne moremo pričakovati, da bomo ohranili enako gibljivost, kot bi jo imeli brez nameščenih kolenčnikov. Kolenčnik mora predstavljati kompromis- koleno mora ščititi odlično, pri še zmeraj zadovoljivi gibljivosti.

2. Ostane na svojem mestu

Funkcija kolenčnika je zaščita kolen. In k zaščiti prav malo pripomore, če je kolenčnik potrebno popravljati vsakih nekaj minut. Na svojem mestu mora ostati ne glede na to, ali uporabnik hodi, teče ali pa se plazi.

Kolenčniki Hellstorm
Blackhawk (lastnik zaščitene znamke Hellstorm) kolenčnike reklamira takole: '' taktični kolenčniki HellStorm™ so zasnovani tako, da nudijo popolno gibljivost v vseh taktičnih situacijah. Izdelani iz nedrsljive in fleksibilne plastike Talon-Flex™ ter najlona 1000D Nytaneon™. Ostale značilnosti:

• pripenjanje z velcrom skozi kovinske D sponke
  • obloženi s peno
  • univerzalna velikost
  • ne vpija in zadržuje vode.''

klečanje

Hellstormi se pripenjajo z velco trakovi, ki so na podlago pritrjeni z elastičnim trakom, tako da omogočajo udobno nošnjo. Z velcrom pa je povezano tudi opozorilo, da se na ''lepljivo'' stran rade primejo iglice, vejice, nitke in podobno smetje. Velcro vzdržujte, če želite, da vam bo dobro služil (pomeni, da ga občasno očistite). Pri zapenjanju je potreben občutek- nikar preveč ne zategnite pasov, saj bo nošnja postala neudobna. Zaupajte elastičnemu traku, na katerega je našit velcro- vsaj nov deluje odlično.

Plastični ''ščit'' je na najlonsko podlago pritrjen s šestimi masivnimi zakovicami. Prav o teh zakovicah pa uporabniki poročajo, da povzročajo največ težav, saj občasno plastika pod njimi poči. Če se bo to zgodilo pri testnem primerku bom seveda vestno poročal.
Notranja stran je obložena z mehko hidrofobno peno, ki je na otip zelo prijetna.

Uporaba
Pri uporabi so se kolenčniki izkazali zelo dobro. Na začetku je občutek dodatne teže na kolenih nekoliko moteč, pa vendar sčasoma dobesedno pozabimo nanje. Pri zategovanju -kot sem že omenil- ne pretiravajte; kolenčniki ostanejo na svojem mestu tudi če ne prekinete prekrvavite na okončinah nižje od kolena. Ko kolenčnike nameščate poskrbite, da trakova nista zvita in da uniforma pod kolenčniki ni nagubana. Vse to namreč pripomore k neudobnem občutku ter žuljenju.
Pri hoji, tekanju in plazenju kolenčniki Hellstorm ostanejo na svojem mestu; med štiriurnim spopadom jih ni bilo potrebno popraviti niti enkrat, kar je bolje od pričakovanj.

spredajzadaj

Zaključek
Kolenčnik je več kot le kos plastike, ki pokriva koleno. Dober kolenčnik je vaš prijatelj in zaveznik, slab pa najhujši sovražnik. Po mojem mnenju dobre kolenčnike potrebujete- bodisi jih že imate... ali pa jih še boste imeli.

Kolenčnike so nam za test prijazno posodili v podjetju AREX, d.o.o.

Dodatek, 6.6.2004: po nošnji na tretjem spopadu je plastični ščit počil natančno po sredini. Na žalost so se predvidevanja o substandardni kvaliteti Blackhawkovih kolenčnikov potrdila.