Monday November 18, 2019

ACTION SOCOM Agressor

Oba opisa replik MK 23 SOCOM na naši strani (Tokyo Marui in KJW ) kot veliko pomanjkljivost navajata velikost replike. Res, prenašanje je bolečina. Če ima uporabnik primeren taktični jopič (z dovolj velikimi žepi) ga je mogoče uporabiti tudi prenašanje replike. Vendar to ni lepo, kar je pa pomembneje, pri zalaganju se replika lahko poškoduje, zelo lahko izpade nabojnik... dovolj klicanja nesreče. Glede na to, da prisegamo na opremo, ki je narejena po vojaških specifikacijah niti razmišljati nismo želeli o nakupu azijske taktične opreme, zato je bilo potrebno razviti tok, ki bo izdelan po naši specifikaciji in željah.

action agressor

ACTION Agressor
Mk23 SOCOM je velika pištola. Seveda to pomeni, da je velika tudi replika. In posledično, velik je tudi tok. Velik tok pa mora biti dobro fiksiran ob telo, v nasprotnem primeru nas bo oviral pri izvrševanju naloge. In oprema nam mora pri tem pomagati in ne ovirati.

Občutek pri vstavljanju oziroma izvleku replike je odličen. Replika v tok preprosto zdrsne, brez zatikanja. Isto velja tudi za izvlek (za zatikanje so pri slabo ukrojenih tokih navadno krivi merki). Ko je replika v toku je največja skrb uporabnika, da ne izgubi nabojnika. To še posebej velja za airsoft replike, ki imajo zelo mehke ter nekvalitetne vzmeti. Pri Agressorju je vzvod zaščiten in nikjer ni trenja, ki bi lahko izvrgel nabojnik, pa vendar je priporočljivo imeti nabojnik zavarovan z MLPS.

bočno

Odprti toki za pištolo so slaba ideja. Ravno zaradi tega ima Agressor dodan zavihek, ki ga je moč s pomočjo velcra prilepiti tudi v odprt položaj. Zavihek se zapne s Fastex sponko. Vendar še enkrat- in to naj bo pravilo- če je replika (ali pištola) pokrita z zavihkom, to ne pomeni, da je zavarovana pred izpadanjem! Zavarovana je zgolj pred vplivi okolja. Za varovanje mora biti nujno uporabljena tudi palčna varovalka (thumb break). Notranja palčna varovalka se odpenja s pomočjo kovinskega gumba. Replika je na ta način zavarovana tudi pred izpadanjem. Tudi ta je po dolžini popolnoma nastavljiva- kar se bo kot pomembno spredaj izkazalo v naslednjih nekaj stavkih. Tok sem preizkusil tudi z drugimi replikami. Seveda vse replike s srednjim gabaritom lepo pospravimo v tok (Beretta, Colt 1911, Glock) pa vendar je pri uporabi potrebna previdnost. Tok je namenjen bistveno večji repliki in manjše replike lahko izpadejo. Tako kot za jopiče tudi tukaj velja pravilo, da se tok kupi namensko, za tip replike. Bližnjice ponavadi pomenijo iskanje replike po igrišču. Sedaj pa še vprašanje za petnajst miljonov tolarjev: kaj pa replika IMI Desert Eagle? Gre. Nekoliko na trdo, vendar gre. Replika lepo sede v ležišče in se ne premika. Pozornost pa je potrebna pri gumbu za izmet nabojnikov. Tudi tukaj je MLPS nujnost.

Tok je prvenstveno namenjen spuščeni nošnji. Na obratni strani panela (mimogrede, ravno masivni nosilni panel je zaslužen za to, da se tok ne premika) se nahajata dve pritrdilni mesti za pas. Kot vedno velja, da je stari bojni pas SV (del oprtnika) premehak in zato neuporaben. Trši bojni pas, kot so Blackhawkovi izdelki ali ACTION Rigger pa so idealni za to nalogo. Glede na to, da je panel zelo velik in pokriva celotno stegno oba žepa na desni strani postaneta neuporabna. Krasno, nihče ne bo več tiščal rok v žepe...
Na stegno fiksiramo tok s pomočjo najlonskega pasu, širokega kar 5 cm (2 palca). Pas učinkovito kompenzira gibanje in skrbi, da tok tudi med tekom, plazenjem in ostalimi fizičnimi aktivnostmi ostane na svojem mestu- tudi zaradi tega, ker ima dodan elastičen del, ki naredi nošnjo izjemno udobno. Trak se zapenja z velcrom. Posebno pomembno je tudi, da je trak na zadnji strani fiksiran. Edina slabost, ki sem jo zasledil je ko tok namestijo nekoliko bolj suha oseba. Na traku za fiksiranje je zmanjkalo kak cm velcra, zato se trak ni zalepil do konca.

Posladek pa je, da je tok mogoče namestiti tudi za pas- preprosto prepognemo nosilni panel, ga na hrbtni strani zalepimo za velcro in namestimo. Vendar pa je zaradi velikosti toka in replike taka nošnja precej neudobna in jo ne priporočam.

Na prednjem licu toka se nahaja žep za razbijalo poka, ki se zapira z velcrom. Žep je skrojen tako, da repliko dušilca nekoliko stisne, zato ne bo izpadel niti, če zavihka ne zalepimo povsem. Replika razbijala poka gleda kak centimeter iz žepa, tako da ga je možno lepo zagrabiti tudi če imamo orokavičene roke. Pri izvleku je potrebno malce paziti, saj rob zavihka nekoliko pokriva žep razbijala poka.

Tri leta garancije, slovenski izdelek ter zelo primerna cena- lastniki SOCOM replik nimajo več izgovora, da žepi nadomeščajo tok.

Gringo, Corporal