Monday November 18, 2019

ACTION Ranger

V začetku sem bil do spuščenih tokov precej rezerviran; razlog je bil nedvomno tudi ta, da pravih, kvalitetnih izdelkov v Sloveniji ni bilo moč kupiti - ceneni daljnovzhodni izdelki pa me nikoli niso prepričali.

Če je zgoraj omenjeni članek bil pisan kot eden prvih člankov o taktični opremi, ki si zasluži svoje ime, pa smo v vmesnem času pridobili ogromno izkušenj, ki jih bomo prelili tudi v ta članek.

stran

Praksa - mati učenosti

• toki z brez zavihka so slaba ideja. Tudi spuščeni.
  • torbica za dodatni nabojnik naj bo za pasom. Seganje k nogi je zamudno. Veliko naravneje je, če sežemo za pas, pa še pogleda ni potrebno umakniti.
  • bojni pas Slovenske vojske je premehak. Čisto premehak. Sicer nikakor ne nova ugotovitev, pa vendar zaradi pogostnosti prej omenjenega pasu (in oprtnika) vredno poudarka.

ACTION Ranger
Tok Ranger je pravi modularni sistem, ki si ga uporabnik lahko prilagodi svojim željam in potrebam. Tok je na nosilni panel pritrjen z sponko in ga je moč odstraniti s panela in pritrditi za pas. Tako pravzaprav dobimo dva izdelka v enem. Tako je panel mogoče opremiti z dodatnimi torbicami (ALICE/PALS).

panVse to pa ne pomaga, če izdelek ni kvaliteten - in prav kvaliteta je ena od glavnih vrlin toka Ranger (pravzaprav vseh izdelkov blagovne znamke ACTION). Tok je izdelan natančno, z domišljeno rešitvijo detajlov ter brez odkrivanja tople vode.
Ko tok nameščate, najprej poskrbite za višino. Spodnji rok panela naj bo za dolžino dlani nad kolenom. Višino nastavite s pomočjo traku na hrbtni strani toka, ki se nato s pomočjo velcra varno zalepi na hrbtno stran panela. Naslednji korak je nastavljanje pasov, ki panel zavarujejo k nogi. Trakova sta elastična in se po obsegu prilagajata s sponkami. Z nastavitvami se poigrajte in nastavljajte toliko časa, dokler z udobjem nošnje ne boste zadovoljni (ne sme stiskati in ovirati pri gibanju). Če sta trakova nastavljenja pravilno, se panel ter tok ne bosta premaknila niti med tekom.

Opozorilo: spuščen zavihtek (mimogrede, sponka, ki zavaruje zavihek -nemški tip- je izjemno dognana ter se nikakor ne bo odpela, obenem pa je odpenjanje precej hitrejše kot s Fastex sponkami) repliko oziroma pištolo ščiti- to pomeni, da lahko sicer ščiti pred vremenom in fizičnimi poškodbami, pa vendar lahko izpade iz toka. Varuje jo velcro trak (ki ga je seveda mogoče nastaviti). Velcro trak naj bo vedno zalepljen čez vdolbino, kjer palec objame gabarit (replike) pištole! Če je potrebno, je mogoče zavihek utrditi ''v zgornjem položaju.'' Na zavihek in pritrditveni trak je dodan velcro, ki
poskrbi, da je zavihek vedno oprt- če pač potrebujete.

Kako odlično je tok zamišljen dokazuje QD (''quick detach'') funkcija. Tok odstranimo zgolj flap z odpenjanjem treh Fastex sponk: glavne za pasom ter dveh, ki držita panel na nogi. Enostavno, hitro, učinkovito. Poleg toka je v osnovni opremi tudi žepek za dodatni nabojnik, ki je po velikosti prilagojen nabojnikom airsoft replik in varno zavaruje tudi največje nabojnike. Zapenjanje je izvedeno s kovinskim Simpex gumbom.

Če sem prej nakazal, da bojni pas SV za nošnjo tovrstne taktične opreme ni najboljši, pa sem bil temeljito impresioniran z ACTION verzijo pasu, ki je izvedenka ti. Rigger's Belta. Pas je popolnoma nastavljiv, zapne ga velika Fastex sponka. Pas deluje izjemno suvereno in je kos tudi najtežji opremi, ki bi jo namestili za pas- obenem pa istočasno rigiden in mehak. Pas se pod nobenim pogojem ne zvija, trdno se oprime bokov in ne žuli- čista desetka.

Edina zamera, ki velja toku je ta, da ga je ljudem, ki so nekoliko manjši (in bolj suhi) od povprečja težje prilagoditi tako, da bo panel stal pri miru.

Če zgoraj povedano združimo s triletno garancijo, kvaliteto dela in uporabljenega materiala, večnamenskostjo je tok tega tipa priporočen nakup. Tok je mogoče naročiti v zeleni barvi, vzorcu slovenske vojske, woodland vzorcu ter beli barvi.