Monday November 18, 2019

ACTION Aviator

V Društvu za taktične igre smo kako leto in pol nazaj začeli igrati pravi, zahtevni MilSim, kjer nadrejeno poveljstvo usmerja enote, zato so se nekoliko spremenile tudi moje zahteve glede opreme - bojevnik ima popolnoma drugačne zahteve kot nekdo, katerega dolžnost ni zgolj pritiskanje na sprožilec.

logo

Pilot ali poveljnik, naprimer. Poveljnik operacije je načeloma na varnem v zaledju, pa vendar je na scenarijih večkrat prišlo do napada na poveljniško točko, kjer je bilo potrebno uporabiti repliko kratke cevi, ki je počivala na dosegu roke. In tukaj čezramnik ACTION Aviator zablesti. Torej, kakšne zahteve sem toku postavil?

• Se ne premika in ne omejuje gibljivosti zgornjega dela telesa. Ko je nameščen, mora ostati na svojem mestu. Kar ni popolnoma samoumevno- dinamika tega dela telesa je zapletena, saj mora omogočati neomejeno gibanje rok,pleč ter posledično celotnega torza.
  • Varno zavaruje repliko oz. pištolo, ki ne izpade niti pri najbolj vratolomnih manevrih.
  • Brezrezervna kakovost uporabljenih materialov ter dela.

izgled

ACTION Aviator
Action Aviator vse zahteve izpolni po pričakovanjih oziroma jih še preseže. DuPontova Cordura ter kvalitetne (kovinske) sponke ter D-členi tok zavarujejo tako, da se ne premakne iz mesta, kot smo ga namestili. Položaj toka še dodatno stabilizira sponka za pritrditev ob pas.

Trakovi so izdelani iz kvalitetnega najlona, na kritičnem mestu je dodan tudi podložena ojačitev, ki preprečuje, da bi trak ožulil rame.

Varovanje (replike) pištole je izvedeno s palčno zaporo, ki se zapenja z netnim gumbom, kar je po mojem mnenju bistveno boljša rešitev kot velcro, predvsem glede trajnosti, pa tudi možnosti tihega odpenjanja, v situacijah, kjer je velcro preglasen. Gumb je kvaliteten in se ne bo odpel sam od sebe.
Ustje je ojačano in ne izgubi oblike, tako da je vstavljanje možno brez preprijemanja, kar omogoča ojačeno ustje toka. Priporočam, da repliko nekaj dni pustite v toku, saj se bo tok tako formiral po gabaritu (replike) pištole (preverjeno deluje pri replikah Beretta, Glock ter Colt). Tok je spodaj odprt, tako da umazanija ter voda v njem ne bodo zastajali.
Za nastavljanje pasov (po dolžini in obsegu) si vzemite čas; trakove nastavite tako, da vas ne bodo tiščali in da imajo malenkost hoda. Če želite, da bo izvlek enotaven tudi z eno roko, uporabite spodnji trak za zapenjanje na pas. V tem primeru tok ne bo šel nikamor.

izgled2

Ker sem imel priliko opazovati izdelavo izdelkov blagovne znamke ACTION z veseljem lahko potrdim, da je kakovost uporabljenih materialov kot tudi natančnost izdelave vrhunska. Če bi bile vse potrebščine v airsoftu (vključno z replikami) izdelane tako, kot je pričujoči izdelek, bi bilo igranje neizmerno večji užitek. Konec koncev to potrjuje tudi 3 letna garancija na ta izdelek.

Edina kritika, ki bi jo toku lahko namenili, ni kritika izdelka, pač pa kritika airsoft replik, katerih vzmeti so jako mehke. Pri vstavljanju bodite nekoliko pozorni, saj je tok skrojen tako, da pištolo zadrži tudi, če je palčna zapora odpeta- v airsoftu to žal pomeni, da na začetku pri vstavljanju potrebna pazljivost, da zaklepa ne odrine nazaj.

Zaključek
Članek, ki sem ga pisal z veseljem, ker se je izkazalo, da tudi Slovenci znamo izdelati taktično opremo, ki se nima pred tujo konkurenco česa sramovati- še več- konkurenco z domišljenim dizajnom ter uporabo preverjenih rešitev pusti daleč za sabo- kamor tudi sodi.