Monday November 18, 2019

Pielcu spuščeni (leg holster) tok

Ko sem prvič ugledal Pielcu spuščeni tok, sem se zdrznil. ''TOLE uporablja specialna enota Policije?'' Hja, kot bomo videli v nadaljevanju, stari rek, da knjige ne gre soditi po platnicah še kako drži...

1

Pielcu je španska firma s 40 letno tradicijo izdelovanja specializirane opreme za lovstvo ter varuhe reda in miru. Na prvi pogled res ni posebno privlačen in v primerjavi s kakim Blackhawkom izgleda skorajda neugledno. Toda videz vara. Material je vrhunska Kordura, šivi so popolnoma (popolnoma!) enakomerni, kar kaže na vrhunske stroje, uporabljene pri izdelavi. Toku je priložen tudi namenski pas.

2Pas
Pas je širok kar 5 cm in prav zares primerno trd (v smislu rigidnosti, tako da pod obremenitvijo ne zvija). Po širini se nastavlja tako, da ima na obeh straneh našit velcro, tako da uporabnik pas lahko popolnoma prilagodi svoji postavi oziroma opremi, ki jo nosi. Zapenja se z veliko fastex sponko, ki se ni vdala tudi pod precej grobim ravnanjem (ker pa je oprema sposojena, nisem zahajal v ekstreme). Sam pas je zelo podoben Eagle službenemu pasu.

Tok
Sam tok pištolo oz. repliko zavaruje res dobro. K temu prispeva tako zavihek, ki pištolo/ repliko varuje pred poškodbami, kakor tudi dvojni sistem varovanja:

• zavihek se zapne s fastex sponko, ki je nenastavljiva
  • če zavihtek odstranimo (dva netna gumba na zadnji strani) repliko varuje palčna zapora, ki je po dolžini popolnoma nastavljiva z velcro trakom. Palčna zapora ima to lepo lastnost, da ima na koncu zaščito iz kovine, tako da tudi samo z otipom najdemo zelo hitro, pa še proti razpadanju je zaščitena zelo dobro.

3Replika KHC SIG 228 v tok kar pade, kar ni čudno, saj je to orožje, ki ga (poleg Berette) uporablja Specialna enota Policije. Tudi repliki Glocka ter Berette kar padeta v tok. Tok je spodaj odprt, tako da se ne gre bati, da bi v notranjosti ostajali kamenčki in podobno. Tudi ustje je utrjeno zelo dobro, tako da je za hitro in natančno spravilo orožja/replike poskrbljeno.

Pri pritrditvi kateregakoli spuščenega toka je potrebno paziti na to, da je možnost premikanja naprej-nazaj minimalna. V našem primeru to pomeni da trak, s katerim ga pritrdimo za pas, vpnemo pod velcro na mestu, kjer se pas nastavlja. Tako- prvi korak je storjen, tok bo za pasom ostal na svojem mestu.

Sedaj pa k pritrditvi na nogo. Najprej pa nekaj, kar me je pri toku presenetilo: trakovi, s katerimi se pritrjuje na nogo, na tok niso fiksno pritrjeni. To teoretično pomeni, da tok na nogo ni trdno fiksiran in da se bo okoli noge obračal. Pri testu (vojaške hlače in srajca) sem pas ter pasove na nogi zmerno zategnil (toliko, da so vsi pasovi držali, pa vendar spet ne toliko, da bi bilo neudobno). Presenečenje! Tok je trdno ostal na svojem mestu in se ni premikal, tudi pri premikanju po stopnicah ter teku. Tok se je opazno začel premikati šele pri plazenju, ko ga je na relativno kratki razdalji bilo potrebno popraviti kar dvakrat. Igralec airsofta tak problem lahko reši z minuto potrpljenja ter dvema koščkoma velcra.

4

Trakova se na nogo pritrdita z sponkami v obliki številke 8, skozi katere je trak potrebno potegniti. Ta rešitev je počasnejša kot fastex sponke, je pa nekoliko cenejša, pa tudi sama trdnost zapetja (še posebej, če odvečni trak zavarujemo še z drugo sponko v obliki številke 8) je večja. Sponke so plastične, za vso plastiko na tem testu velja, da je kvalitetna, se ne zvija in ni krhka.

Sama nastavljivost ter ergonomija prejmeta zelo visoko oceno.

Zaključek
Pielcu tok je zelo dober izdelek, ki repliko zaščiti tako, da ni strahu pred izpadanjem. Osebno pa sem se moral navaditi na fastex sponko, ki služi odpiranju zavihka, saj je precej nizko- pa nič strahu- gib je po petih minutah vadbe postal samoumeven (ti. mišični spomin). Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, pač. Tok je namenjen delovanju znotraj zaprtih prostorov, kar ga za splošno airsoft rabo naredi mogoče manj primernega.