Monday November 18, 2019

Tok za pištolo (DE) - Vega

Za replike Desert Eagle lahko rečemo, da so replike s posebnimi potrebami. Glavni problem, ki ga je potrebno rešiti je gotovo tok. Najslabše so gotovo improvizacije, ko se replika prenaša po žepih in podobno. To pomeni, da je se je potrebno ozreti po kvalitetnem toku. Tokrat sem se odločil, da bom preizkusil Vega Desert Eagle Holster.

Tok je zapakiran v plastično vrečko z zaporo, kot je za Vegine izdelke že običajno. Navodila glede varnega ravnanja z orožjem (in ki ne veljajo nič manj tudi za replike!) so odtisnjene kar na vrečko samo. Tok kot tak ni posebej namenjen za Desert Eagle, pač pa tudi za revolverje s 4'' cevjo.

Vega 1

Tok je na prvi pogled precej nevznemirljiv, črna Kordura, pač. Tudi na strani izdelovalca toka v drugi barvi, kot je črna, ni mogoče kupiti. Davek na to, da DE ni vojaška pištola, pač. Tudi pod otipom nas srce ne izda od vsega dobrega- mi je pa neizmerno všeč, da je tok mehak- mehkejši, kot je primerjalni Kettnerjev. Tok svoje poreklo (VEGA HOLSTER) izdaja z napisom na kar dveh mestih. Tok je zašit popolnoma korektno, drobna pozornost je, da sta začetek in konec šiva zalepljena (super lepilo? pištola za vroče lepljenje?). Vsekakor izgleda dovolj kvaliteten, da bo prenesel običajne napore airsoft spopadov, kakor tudi uporabo običajnih športnih strelcev. ''Ličnica'' (prednja stran toka) je ojačana, kar prispeva k temu, da ustje toka ohrani obliko in se ne zmaliči, tudi če (na praznega, seveda) zaležemo (ali pa mu priredimo mučenje z štirimi knjigami Vojaške enciklopedije, kot je to naredil Corporal).

Zapenjanje je izvedeno s pravo palčno zaporo v dveh kosih, ki jo predstavljata dva kosa plastike, ki sta ukrivljeni po sami pištoli oz.repliki, tako da ne izgubljamo časa z oblikovanjem/krivljenjem po repliki. Varovanje replike je klasično, s palčno zaporo (thumb break). V primerjavi s Kettnerjevim tokom se palčna zapora odpenja na polovici- tako odpade nevarnost, da bi se odpela sama (če. npr. zapnemo ob vejo ali podobno). Centimeter in pol široka trakova plastike učinkovito varujeta repliko pred izpadom- dokler sta zapeta.

Vega2

Glavna odlika Veginega toka je, da je ''preformatiran'' za orožje/repliko z velikim gabaritom. S tem mislim, da Desert Eagle kar zdrsne vanj in ni ga ni potrebno nasilno tlačiti vanj, kot je pogosto potrebno pri drugih tokih. V primerjavi z Kettnerjevim tokom tudi počiva globlje. Tukaj pa velja opozoriti na splošno hibo spodaj zaprtih tokov. V zaprtih tokih se ščasoma nabere veliko svinjarije, zato vsaj enkrat mesečno preglejte in iztresite listje, prah, kamenčke, iglice in podobno smetje, ki lahko vašo repliko tudi poškodujejo.

Žal pa se tudi tokrat proizvajalec ni znal izogniti cenenemu načinu pripenjanja za pas. To seveda pomeni, da je potrebno pas povleči skozi zanko. Tukaj vidim veliko priložnost za proizvajalca, ki bi bil sposoben narediti tok za airsoft repliko Desert Eagla, ki bi uporabljal ALICE ali (celo) PALS sistem pripenjanja. Seveda to spet pomeni, da je potrebno poseči po pasovih z ''mini'' sponkami in na bojni pas SV (ki je pri nas najbolj običajen) ne bo toka mogoče namestiti brez razdiranja pasu ali prepravljanja toka.

Obnašanje toka pri nošnji narekuje ravno velikost replike. V primerjavi s Kettnerjevim tokom počiva bistveno bolj ''navpično'' in ne kaže namena, da bi se začel obračati vodoravno, kar je glavna težava vseh (poceni) tokov za replike DE. Ne bi bilo napak, če bi tok imel dodatni trak, ki bi ga držal na mestu ob nogi.

Vega3

Težava replik Desert Eagla je v tem, da pravi Desert Eagle ni bojno orožje (Hollywodske prispevke pustimo tokrat ob strani). To seveda pomeni, da pravega ''bojnega'' toka ni mogoče najti. Magnum Research izdeluje odlične toke, ki pa so za povprečnega airsoftarja ne samo bistveno predragi, pač pa tudi delujejo precej okorno. Dokler kak uveljavljen izdelovalec specializirane airsoft opreme (ICS, Guarder in podobni) ne bo izvohal tržne niše, smo pač obsojeni na proizvode, kakršen je Vegin tok. Tok me ni razočaral, navdušil pa tudi ne. Dober proizvod, ki korektno opravlja svojo nalogo- daleč od tega, da bi bil slab (vsaj v primerjavi s dostopno konkurenco)! Le veliko boljši bi z minimalnim naporom lahko bil...

Brajo