Monday November 18, 2019

Blackhawk Omega VI Assault Holster - Airborne

Najprej opravimo z nekaterimi miti in legendami: Blachawk International (v nadaljevanju BHI) ne glede na precej dobro reputacijo, ki jo uživa v teh krajih ni (zares) izdelovalec vrhunske opreme. Med poznavalci velja, da je to oprema, ki je sicer za stopnjo boljša od ''ponaredkov'' daljnevzhodnih firm, kot so Guarder, Tomato, ICS itd. pravih vrhunskih izdelkov pa ne dosega. Vsekakor pa to ne pomeni, da je BHI oprema slaba- zgolj to, da je z vrhunskimi (in vrhunsko dragimi) izdelki konkurence (Tactical Tailor Incorporated, Special Operations Equipment, Safariland Inc., London Bridge) ni mogoče neposredno primerjati.

Zakaj spuščeni (leg holster) tok?

BHI LegUporabniki spuščenih tokov zagotavljajo, da je nošnja izjemno udobna, ker ne obremenjuje pasu, obenem pa je gib, s katerim sežemo po kratki cevi bistveno bolj naraven in zaradi tega hitrejši.

Najpomembneje pri spuščenem toku je, da tok počiva trdno ob nogi. Izjemno neprijetno (če sploh ne omenjam dejstva, da se replika pištole lahko poškoduje) je, da se ob premikanju tok obrne na sprednjo stran noge in v tem položaju zaležemo nanjo. Pri BHI toku je to skoraj nemogoče, saj tok k nogi držita 2 trakova, ki ju zapenjajo fastex sponke. Trakova sta po dolžini popolnoma nastavljiva, na tok pa sta pritrjena z zelo širokim velcro trakom (ki ob nakupu na tok ni bil pritrjen, kar je najprej povzročilo precej zmedene poglede, ko se je ob prvem preizkušanju tok okoli noge vrtel kot zmešan). Sponke so na prvi pogled kvalitetne in ni videti, da bi jih dosedanja uporaba (2 meseca) bistveno poškodovala. Pomembno je, da trakova zategnemo kolikor je le mogoče (udobno). Ker sta trakova nekoliko elastična, trakov ni potrebno zategniti do te mere, da v okončini prekinemo krvni obtok ^_*

Druga najpomembnejša značilnost pa je gotovo čim manjša možnost, da replika izpade. Z Brajotom nisva želela iskati nabojnikov in replik po vseh igriščih, ki jih obiščemo, zato sva se odločila za model Airborne, ki ima za zavarovanje replike poleg standardne zaščite (o tem več v nadaljevanju) tudi dodatni pas, ki repliko zavaruje v utoru med ročajem in zaklepom. Tok je spodaj precej odprt, tako da je izpadanje umazanije ter odvod vode zagotovljen, vendar je sam tok precej daljši od replike (pištole), tako da ni strahu, da bi v ustje zašla umazanija.

Material, iz katerega je tok izdelan, sliši na ime Nytaneon. Na prvi pogled ima material precej bolj ''fino'' strukturo kot Cordura ali Kodra1000; obenem je tudi zelo mat in nesvetleč. Vsi šivi so dvojni in enakomerni, brez nitk, ki bi lahko pomenile nekvalitetno delo (sam tok je sešit v Ljudski demokratični republiki Vietnam). Samo repliko varujeta dvojni palčni zapori (thumb break), prva se zapenja z gumbom, druga- ki gumb pokriva pa se zalepi z velcrom; če zavarovanju replike posvetimo ustrezno pozornost, dejansko ne vidim načina, kako bi se zavarovanje odpelo samo od sebe. Repliko varujejo tako kar 3 varovalke. Na prednjem licu je žepek za dodatni nabojnik, ki se prav tako zapne z velcrom.

BHI tok v akciji

Izvlek in pospravljanje replike je neproblematično. Zaradi konfiguracije toka (odprta verzija) je ročaj replike vedno ''pod prsti.'' Tudi ustje toka je nekoliko okrepljeno, tako da ne izgubi oblike, tudi če zaležemo nanj. Čeprav BH izdeluje kar nekaj različnih modelov za celo vrsto samopolnilnih pištol, pa pričujoči tok (deklariran je kot tok, primeren za Beretto 92FS) preizkušeno deluje z replikami pištol Glock ter Beretta. Replika Colta 1911 gre nekoliko na tesno, predvsem na račun obojestranske varovalke.

Na pas je pripeta z širokim, debelim ter zelo nefleksibilnim pasom (kar je dobro). Težava pa je v pasu SV (torej zanj tok ni najboljši): pas je premehak in se pod pritiskom zvije. Zadeva sicer ni moteča, najbolj estetsko pa tudi ne deluje.

Proizvajalec na tok nudi doživljensko garancijo (vezana je na lastnika). Glede na silne pripombe, ki letijo na BHI opremo, bi bilo zanimivo vedeti, koliko kupcev garancijo izkoristi. Če se vrnem k začetku članka: če Blackahawk velja za ''entry level'' opremo, bi bilo zanimivo poizkusiti opremo katere od vrhunskih firm (Corporal dobiva prebliske, njegova kreditna kartica vzdihuje)...