Monday November 18, 2019

Kettner tok za pištolo

Dober tok mora izpolnjevati več zahtev. Kako izpolnjuje te zahteve ceneni ''cordura holster'' iz kataloga verige evropskih trgovin s strelsko opremo Kettner?

Zahteve so naslednje:

• orožje/repliko mora obenem objeti tesno, po drugi strani pa ne sme ovirati hitrega izvleka orožja;
  • orožje/repliko mora varno počivati v toku in ne sme izpasti;
  • tok mora pištolo/repliko varovati pred fizičnimi poškodbami in vremenom;
  • sam tok se ne sme premikati in ob plazenju mora ostati na svojem mestu.

In kako nanje odgovarja ta izdelek? Za svojo ceno (40 DEM) presenetljivo dobro. Kot rečeno, material izdelave je cordura. Zaradi tega je sam tok relativno neobčutljiv na umazanijo, vodo ter trganje. Prav tako je na otip prijetno debel in trd. Varovanje je izvedeno z trakom, katerega konec je oblečen v plastiko- za hitro odpenjanje- in je na zadnji strani nastavljiv, saj je pritrjen z velcom (da se lahko prilagaja različnim gabaritom srednje velikih pištol- Glock, Beretta, USP). Zapenjanje je izvedeno z gumbom, kar je resen minus. Gumb se zelo rad odpne sam in pri premetu sem izgubil Glocka (kasneje najden!). To sem odpravil na ta način, da sem na tok in trak (nad gumbom) nalepil velcro (slika). Sedaj ostane gumb zapet tudi med akrobacijami (ki so, priznam, pri meni zelo pogoste.

Kettner tok

Sam tok je na bojnem pasu povsem nepremičen. Sicer pri tem ne gre za high- tech rešitev (kot pri npr. tokih proizvajalcev Blackhawk ali Bianchi), ampak predvsem povsem banalnem dejstvu, da je sam tok zasnovan za nekoliko ožji in precej manj debel civilni pas na hlačah! Ima pa to seveda (seveda!) tudi slabo stran. Sam tok namreč lahko obesiš le na bojne pasove, ki imajo na koncu ''US vietnam style buckle,'' medtem ko na novejše bojne pasove, ki imajo plastične sponke (npr. bojni pas in oprtnik Slovenske vojske) sam tok ne bo fizično mogoče spraviti brez predelave. Edina možnost (poleg predelave) je, da popolnoma razdreš bojni pas (kar je npr. storil Brajo).

V boju se tok obnaša spodobno. Sam rad nosim tok visoko, saj tako pištolo varuje tudi roka, ko je ob telesu. To ima seveda slabo stran v tem, da je izvlek replike nekaj počasnejši, saj mora roka opraviti daljšo pot. Ampak glede na to, da nismo revolveraši, se to niti ne pozna, sčasoma pa tudi pridobiš ti. ''mišični spomin'' (refleks, ko omogoča, da orožje izvečeš podzavestno).

Kaj torej pogrešam? Hm, lepo bi bilo, da bi sam tok imel tudi tako imenovan ''flap'' oz. zavihek, ki dodatno varuje orožje pred poškodbami in vremenom. Seveda pa je to vse treba plačati. Kot prvi tok je popolnoma zadovoljiv (ob upoštevanju pripomb, ki letijo na gumb za zapenjanje), kasneje pa glede na preference tok tudi zamenjaš brez slabe vesti, saj je res poceni.