Monday November 18, 2019

VEGA pištolski tok

Vega je italijanska firma, ki izdeluje predvsem opremo za vojsko in policijo. Ker sem potreboval dober tok za repliko pištole (oglejte si opis Kettnerjevega no-name toka), sem nekoliko pobrskal po spletni trgovini Campobase, kaj mi lahko ponudijo. Praktično edini tip toka, namenjen za pištole srednjega gabarita (SIG 226, Beretta M9, Glock 17) z zavihkom je bila omenjena Vega.

Vega HolsterTok pride v plastični vrečki s plastično zaporo (''zipperlock''). Poleg samega toka pride še ti. thumb break (prevod še vedno iščem- primerjaj z opisom Ketnerjevega toka). Gre namreč za kos plastike, ki ob odstranitvi zavihka omogoča hitri izvlek. Resnici na ljubo še nisem poskusil, kako izgleda in funkcionira. Sam izgled toka daje vtis kakovosti in dovršenosti. Nobenih razparanih ali na pol zašitih šivov, material je nerefleksivna (nesvetleča) cordura, enkomerno obarvana v sivozeleno barvo.

Sam tok se (po konfiguraciji) zgleduje po Bianchievemu toku P-12, ki je standardni tok oboroženih sil ZDA (vsaj tistega dela, ki je opremljen z Beretto 92 FS). Je pa precej poenostavljen, vsaj kar se tiče zgradbe (materiala ne morem komentirati, ker Bianchija še nisem imel priložnosti videti). Razlike med tokoma so naslednje:

• Bianchi P12 ima na prednjem licu toka predviden žepek za šibiko. Na Vegi o tem ni ne duha ne sluha;
  • Bianchi ima poseben sistem zatikanja na pas, medtem ko Vega uporablja standardne ALICE zaponke;
  • Bianchi pištolo (ali repliko) shranjuje na poseben način. Tale bo težka za opisat, pa vendar: sama pištola (ali replika) namreč ni vložena v tok, pač pa branik počiva na posebnem kosu plastike. Na ta način je omogočen hitrejši izvlek orožja, saj ga ni treba ''iskati'' v globinah toka, pač pa je vedno ''pod pristi.''

Ko smo že pri izvleku, lahko pokomentiram še način zapenjanja zavihka toka, ki pa je v popolnosti posnet po Bianchiju. Pred opisom bi želel dostaviti to, da je sam sistem zelo domišljen in uporaben, obenem pa tih (v primerjavi z raznimi velcro rešitvami, ki imajo poleg glasnosti tudi to napako, da se velcro sčasoma oguli in izgubi sposobnost zapenjanja). Slabost je le relativna počasnost odpenjanja. Na ta način pa so mojstri pri Bianchiju/Vegi dosegli vrhunsko varovanje orožja/replike v toku, ki ne bo izpadla niti pri najbolj vratolomnih akrobacijah.

Torej, način zapenjanja:

Kovinsko zaponko na zavihku zadržuje elastika. Na samemu toku je plastika, kamor pride kovinska zaponka zataknjena. Vse, kar je potrebno je, da kovinsko zaponko (ki ima na koncu plastiko v obliki črke D) potegnemo navzdol ter primaknemo ali odmaknemo zavihtek. To je vse.

Kako se torej obnese v airsoft spopadih? Zelo dobro. Tok deluje nemoteče, in je vedno tam, kjer je potrebno- na pasu se ne premika, tudi po dolgotrajnem plazenju in prebijanju skozi goščavo. Še posebej pomembno pa je, da je tok konstruiran tako, da pištolo varuje, obenem pa je ne ''stisne'' do te mere, da bi izpadel nabojnik. Kakšen bi bil končni povzetek?

Zelo enostaven: Vega je za airsoft popoln tok. Poceni, realističen, solidne kvalitete. Njegove dobre lastnosti zdaleč zasenčijo morebitne slabosti.