Saturday May 25, 2019

Pravilna namestitev kefije

Namestitev kefije (shemagh, guthra)

Kefija (transkripcija arabske besede kūfīyä) je tradicionalno arabsko pokrivalo. Govorimo o kvadratnem kosu tkanine, ponavadi izdelani iz mešanice bombaža in volne. Ta material je precej gost, da zadržuje prah in fin pesek, hitro se suši, v mrzlih nočeh pa greje. Kefija se ponavadi namesti tako, da se jo prepogne na polovico in ovije okoli čela. Zelo pogosto kefijo na mestu drži pletenica, izdelana iz vrvi, poimenovan agal.

Posebej britanski uporabniki bodo kefijo pogosto poimenovali gutra, kot jih imenujejo v zalivskih državah (ki so bile še ne tako dolgo nazaj tudi britanske kolonije). Zelo pogost izraz je tudi shemagh. Uvoda bodi dovolj, poglejmo si, kako si kefijo pravilno namestimo.

Namestitev
V zadnjem stavku smo se nekoliko zlagali; ni "pravilne" namestitve kefije. Prebivalci vsake pokrajine imajo namreč svoj način namestitve tega pokrivala; naslednji način sem si sposodil iz japonske revije Arms:

Prvi korak
Tkanino prepognite v trikotnik tako, da je na eni strani "ostanek" materiala.

Drugi korak
Namestite kefijo na glavo tako, da je zavihek na poljubni strani daljši. S tem boste določili, s katere strani jo boste vezali.

Tretji korak
Krajšo polovico zategnite pod brado. Zategnite z občutkom, tako da bo nošnja udobna. Lahko prehitite naslednji korak, če zavihek peljete okoli glave.

Četrti korak
Drugi, širši del tkanine namestite čez usta. Ostanek mora biti dovolj dolg, da ga boste lahko nato zavezali. Peljite ga okoli glave.

Peti korak
Če ste pravilno ocenili dolžino, morate na zadnji strani imeti dovolj tkanine, da jo lahko zavežete.

Šesti korak
Originalne kefije imajo na vogalih vrvice, ki se na zadnji strani zavežejo in fiksirajo kefijo.

Sedmi korak
Takole izgleda pravilno nameščena kefija. Ker vam v prvo ni uspelo, postopek ponovite nekajkrat (ali nekaj desetkrat). Vsekakor pa tolikokrat, da boste znali kefijo namestiti hitro. Kot vedno je vse odvisno od vaje, s katero se boste zmojstrili.

Osmi korak
Ta način namestitve ima to prednost, da je del pred usti mogoče odstraniti.

Shemagh Arms 1998

Kot smo že napisali, to je zgolj ena od možnih namestitev. Kefija je (zaradi prepoznavnosti) avtentičeno pomagalo pri izvajanju realističnih airsoft scenarijev. Zato se splača potruditi in pokrivalo namestiti tako, kot narekuje tradicija.