Saturday September 21, 2019

Vzdrževanje HICAP nabojnikov

Vzdrževanje HiCap nabojnikov

Eno najpogostejših vprašanj, ki ga slišim v airsoftu je ''Kako dobro delujejo HiCap nabojniki?'' - Odvisno od tega kako dobro jih vzdržujete. Vendar pa kljub takšnemu odgovoru in nasvetom kaj storiti, vse prevečkrat slišim pripombe čez zanesljivost teh napravic, ki pregovorno odpovedo takrat, ko jih najbolj potrebujemo. V resnici HiCap nabojniki priznanih proizvajalcev navadno delujejo dobro, le na začetku jim moramo posvetiti dvajset minut pozornosti.

nabojniki

Za razliko od navadnih (lowCap) nabojnikov, tukaj kroglic iz nabojnika ne sili običajna vzmet, ampak polžasta, ki obrača zobnik. Zobnikov v HiCap nabojnikih je kar nekaj, mislim da 4 ali 5 in frikcija igra pri nemotenem delovanju veliko vlogo. Skoraj tako veliko kot kvalitetne kroglice. V temu članku si bomo ogledali vzdrževanje nabojnikov za serijo MP5 in M16/M4. V osnovi so vsi HiCap nabojniki enaki in navodila bolj ali manj veljajo za vse modele.

MP5
Prikazan nabojnik ima kapaciteto 200 BB-jev. Za serijo MP5 obstaja tudi HiCap nabojnik, ki ima obliko dveh zvezanih nabojnikov, ki pa se v principu delovanja pravzaprav ne razlikuje od prikazanega. Nabojnik razstavimo tako, da izbijemo kovinski zatič ob ustju nabojnika. To najlaže storimo z majhnim imbus izvijačem in kladivom. Ko zatič odstranimo lahko srce nabojnika izvlečemo iz kovinskega ohišja.

mp5

(varovalka se nahaja na osi skrajno desno)

Plastična sredica je sestavljena iz dveh delov, ki ju skupaj držijo majhni križni vijaki. Preden pa polovici razmaknemo moramo odstraniti tudi varovalko na osi največjega zobnika, ki v svoji notranjosti skriva tudi polžasto vzmet.

mp5

Namazati je potrebno prav to polžasti vzmet, kar najlaže storite z dobro odmerjenim pritiskom na sprožilec silikonskega spreja. Silikonski sprej je zelo primeren zaradi svojih dobrih mazalnih lastnosti, pa tudi če se vam kasneje izceja na kroglice, ne bo v HopUpu povzročil nobene škode. (kvečjemu kakšno korist). Zadnje pa ne velja za strojno olje in sredstva podobna WD40. Namažete lahko tudi ostale zobnike, odvečen silikon pa obrišite s krpo.

mp5

Pri sestavljanju pazite, da varovalke na osi zobnika ne namestite preveč tesno ob ohišje, ker bo sicer zavirala vrtenje in vam tako povzročala preglavice. Pozorni bodite tudi pri zategovanju vijakov, če jih privijete premočno boste pokvarili nežen navoj, ki so si ga izrezali v mehko plastiko. Na koncu, ko nabojnik sestavite, lahko nabojnik nekajkrat napolnite, navijete vzmet in do konca izpraznite s pomočjo ''sklopke'' na ustju nabojnika. Tako boste poskrbeli, da se zobniki utečejo, pa še morebitne dodatne probleme boste odkrili preden boste gledali nasprotnika preko merkov.

M16
Nabojnik na sliki ima kapaciteto 150 BB-jev in simulira kratek nabojnik za 15 nabojev. Takšni nabojniki so se večinoma uporabljali v času vietnamske vojne, danes pa jih še vedno srečamo pri padalcih (ki pa jih takoj po doskoku zamenjajo) in pri oddelčnih ostrostrelcih. Večji HiCap nabojniki za serijo M16 imajo kapaciteto 300 BB-jev, po ustroju pa so popolnoma enaki svojim manjšim sorodnikom.

m16

Seveda tudi tu velja skoraj vse, kar sem že napisal za nabojnike serije MP5. Razstavljanje pa je malenkost drugačno: Najprej odvijete imbus vijak na dnu nabojnika. Če imate majhen nabojnik za 150 BB-jev, ga lahko takoj izvlečete iz ohišja, medtem ko morate na večjih izvedenkah hkrati pritisniti še na dva plastična zatiča ob straneh. Seveda je tudi tu jedro plastično in sestavljeno iz dveh polovic, ki ju držijo skupaj majhni križni vijaki.

m16

O razstavljanju nikar ne pozabite na varovalko na osi zobnika! Pri seriji M16, morate ob razstavljanju velikega zobnika v katerem se skriva polžasta vzmet zelo paziti na majhne plastične zatiče na obodu kolesca, ki držijo pokrovček na svojem mestu. So zelo nežni in se bodo slabo odzvali na vsakršno uporabo sile. Tudi v tem nabojniku namažete polžasto vzmet, lahko pa tudi ostale zobnike. Pri sestavljanju pa nikar ne namestite varovalke na osi zobnika preveč na tesno. Polnjenje in praznjenje nabojnika pa je seveda tudi tu dobra praksa.

Zaključek
Poleg rednega mazanja lahko poskrbite še za nekaj malenkosti: Pazite da v nabojnike ne pride zemlja, iglice in ostala nečistoča. Ko navijate vzmet na nabojniku, jo vedno navijte do konca. Občasno potrkajte po nabojniku, da odstranite morebitne zastoje. Po spopadu VEDNO odstranite BB-je iz nabojnika in sprostite napenjalno vzmet. Če boste te nasvete upoštevali bodo HiCap nabojniki večinoma dobro delovali. Vsekakor pa ne boste nikoli dosegli zanesljivosti delovanja in adrenalinskega občutka, ki vam ga lahko nudi hitro menjavanje večjega števila LowCap nabojnikov.

Ferch