Monday February 24, 2020

DIY Magpull

Magpul iz domače delavnice

Ste sredi srditega spopada. Plastika je zastrla sonce, ker uporabljate NormCape pazljivo izbirate tarče in pri sebi štejete BBje. Poveljnik ukaže premik, soborec na levi začne s pretekom. 30 metrov pred vami nasprotnik vzdigne glavo, pazljivo pomerite in...bat udari v prazno. Odpenjanje žepa ter panično vlečenje novega nabojnika, vendar je soborec medtem že na poti na respawn in z grdim pogledom motri vaš položaj.
Pogovor po boju. ''Zakaj me nisi pri premiku pokril?'' ''Zmanjkalo BBjev. V zmedi nisem dovolj hitro izvlekel novega nabojnika.''
Bah.

Taki in podobni pogovori niso nič nenavadnega. Če želimo, da nabojniki ne ropotajo, jih morajo žepi na taktični opremi dodobra stisniti. Če jih stisnejo, jih je težko izvleči. Kaj sedaj? Ker nismo prvi v tej zadregi se malce ozremo po strokovni literaturi in internetu, kako te probleme rešujejo drugi.
Viri, kaj je bilo prej, magpuli, ki so jih izdelali vojaki iz potrebe ali komercialno ponujeni MagPuli, so podobni štoriji o jajcu in kokoši. Kakorkoli, korporacija MagPul (v tekstu bodo tako MagPulovi izdelki označeni kot ''MagPul,'' domači pa kot ''magpul'') izdeluje izdelke s tem imenom, s katerimi generično označujemo pripomočke, ki pomagajo pri izvleku nabojnikov. Le-ti so izdelani iz gume in se nataknejo na spodnji del nabojnika. Dobra stran komercialnih MagPulov je v tem, da so vsi enaki in da lahko treniramo mišični spomin- nastavek je vedno na istem mestu. Se je pa izkazalo, da imajo klasični MagPuli to težavo, da povečajo širino nabojnika, zato jih v kombinaciji z nekaterimi jopiči ni bilo mogoče uporabljati; to so rešili z razvojem ti. Ranger MagPulov, kjer se nosilni del namesti pod ploščico na nabojniku, ki tako ostaja enake debeline. Vsekakor pa je slaba stran tudi cena, saj komplet 3 MagPulov stane 10 dolarjev, komplet 3 Ranger MagPulov pa kar 21 USD. Pri 10 nabojnikih to znese kar precej denarja.

primeri
Levo: običajni MagPul, desno Ranger Magpul. Bodite pozorni na rob, ki ga doda MagPul na levi. Vir: Magpul Industries

...Zato jih naredimo doma
Mogoče doma izdelani magpuli ne izgledajo zelo ''High Speed, Low Drag'' pa vendar opravljajo funkcijo več kot zadovoljivo. Imajo namreč to prednost, da si dolžino zanke lahko prilagodimo po želji in se nam ni treba prilagajati izdelku. Dolžina zanke je precej pomembna, saj se izplača razviti navado, da je na začetku ognjenega spopada en nabojnik za zanko obešen na mezinec podporne (nedominantne) roke. Menjava nabojnika je tako več kot bliskovita.

izgled

Potrebujemo

 
  • ustrezno dolžino padalske vrvice (debeline 3-4mm) v poljubni barvi (priporočam črno ali zeleno),
  • lepilni trak (ti ''duct tape'' proizvajalca 3M svojo nalogo opravi izvrstno). Tudi za tega je najboljše, da je nevtralne barve,
  • škarje,
  • 5 minut časa.
  1. Vrvice odrežemo na dolžino 15 cm. izgled
  2. Konce trdno zavežemo v vozel. Vozli morajo biti trdni. Trdni. Če se razvežejo, je bilo delo zaman.
  3. Vrvice nastavimo na srednjo vdolbino na nabojniku (če govorimo o nabojnikih, ki imajo vdolbine. Pri tem pazimo, da sta vozla nameščena vzporedno in da zanka tvori simetrično črko U) in trdno prelepimo vozle. Po izkušnjah je potrebno prelepiti vsaj dvakrat. Na sliki je zanka prilepljena samo enkrat.
  4. Ponovimo vajo, ker nam prvič ni uspelo najbolje.

Magpuli so še en dodatek, ki ni nujno potreben, pa vendar življenje močno olajšajo. Doma narejene magpule je mogoče brez poškodbe nabojnika tudi odstraniti, če je to pač potrebno. Ravno iz tega vzroka ne priporočam uporabe električnega izolirnega traku, saj le pri odstranjevanju pogosto na površini pustijo lepljivo plast.

Corporal

Enotna prijava

Prijavite se z drugim računom:

Powered by OneAll Social Login
Prijava

Na vrh

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piskotke. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information